Ishrana 5

20.10.2024.

17:53

Ne kaže se džabe - "zdrav, kao dren": Ovo potcenjeno voće je riznica vitamina i minerala

Dren, poznat i pod imenima drenak, drenić, drenka, drenovina, drenj, predstavlja pravo blago u svetu voća zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita.

Izvor: 24sedam.rs

Ne kaže se džabe - "zdrav, kao dren": Ovo potcenjeno voće je riznica vitamina i minerala
Profimedia

Podeli:

Ova voćka ima mali, jarkocrveni plod, drenjinu, koje raste na području Balkana i delovima Azije, ima dugu istoriju upotrebe u narodnoj medicini, ali tek nedavno je počela da dobija na popularnosti širom sveta kao superhrana. 

Naši stari su znali sve njene benefite, pa otud ona stara izreka "zdrav kao dren". Sada se upravo zvršava sezona branja drenjina, pa ukoliko imate prilike, obavezno nabavite sebi ovaj blagotvorni plod.

Možda vas zanima

Čudesni dren: Bogat izvor vitamina i minerala

Dren je impresivan izvor vitamina i minerala. Bogat je vitaminom C, koji je poznat po svojoj ulozi u jačanju imunološkog sistema i sintezi kolagena, što je ključno za zdravlje kože i zglobova. Osim toga, dren sadrži značajne količine vitamina A i E, koji su vitalni za očuvanje vida i zaštitu ćelija od oksidativnog stresa.

Pored vitamina, dren je dobar izvor kalijuma, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje srca i mišića, kao i gvožđa, koje je ključno za transport kiseonika u krvi. Ovo voće takođe sadrži kalcijum i magnezijum, koji su esencijalni za zdravlje kostiju i mišića.

Možda vas zanima

Gastroenterolog otkriva

Sedam vrsta voća koje smanjuju nadutost

Ako više ne možete da podnesete da vam se stomak odjednom i naprasno nadima, ubacite jednu od ovih ukusnih voćki u svoj svakodnevni jelovnik.

8:06

18.9.2024.

32 d

Kako sve može da se jede

Plod drena, drenjina, veoma je svestrana u kuhinji. Može se jesti sveža, ali zbog svoje prirodne kiselosti često se prerađuje. Popularni su džemovi i kompoti od drenjina, a može se koristiti i za izradu sirupa koji su korisni za jačanje imuniteta tokom zimske sezone.

Dren se takođe može sušiti i koristiti kao zdrava užina ili dodatak musliju i salatama. Tradicionalno, od drena se pravi i liker poznat kao drenovka, koji se u narodnoj medicini koristi za poboljšanje probave i cirkulacije.

U Francuskoj i Italiji od drena se masovno proizvode vino i žele, a nedozreli plodovi konzerviraju se u slanoj vodi poput maslina. 

Zdravstvene prednosti drena

  • Podrška imunološkom sistemu: Visok sadržaj vitamina C u drenu pomaže u ojačavanju imuniteta.
  • Antioksidativna zaštita: Antocijani i tanini deluju kao moćni antioksidanti koji štite od oksidativnog stresa i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti.
  • Zdravlje srca: Redovna konzumacija drena može doprineti smanjenju krvnog pritiska i holesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
  • Digestivno zdravlje: Tanini prisutni u drenu mogu pomoći u smanjenju gastrointestinalnih problema, uključujući dijareju i upale.
  • Zdravlje urinarnog trakta: Neki studije pokazuju da dren može pomoći u sprečavanju urinarnih infekcija zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: