Ishrana 4

17.10.2024.

20:23

Ove namirnice koje svi jedemo mogu da budu izuzetno opasne VIDEO

Pojedine namirnice koje redovno konzumiramo, sadrže nikotin, alkohol, čak i neke supstance koje mogu biti opasne u većoj količini, kao što je cijanovodonik.

Izvor: B92.net/TV Prva

Ove namirnice koje svi jedemo mogu da budu izuzetno opasne VIDEO
Shutterstock/O_Lypa

Podeli:

Duvana ima čak i u patlidžanu kao i bananama.

"Duvan se može naći svuda. On se ranije koristio kao pesticid, međutim pošto ga ima u vazduhu vrlo često može da se nađe kao rezidua u različitim namirnicima", objašnjava prof. dr Veroslava Stanković za TV Prva.

Doktorka ističe i da se brojne toksične susptance nalaze u hrani koju svakodnevno jedemo.

"Poznato je da sve naše namirnice, naročito biljnog porekla, mogu da sadrže prirodne sastojke koje mogu štetno da deluju na naš organizam. To je recimo krompir koji u sebi ima solenin koji može da dovede do porasta temperature. Muskatni oraščići sadrže miristicin koji u velikim količnimama može da dovede do poremećaja centralnog nervnog sistema, ali i do smrti. Jedno orašče može da ubije čoveka. Supstance kao što su dopamin, serotonin i tiranin dovode do kontrakcije krvnih sudova i mogu da dovedu do infarkta miokarda, a one se nalaze u zelenim bananama, crnoj čokoladi, crnom vinu", objašnjava dr Stanković.

Ona ističe i da posebno treba voditi računa o tome koje namirnice je dozvoljeno jesti u sirovom obliku.

"Semenke mogu da se konzumiraju sirove, ali ih je najbolje potopiti ili ispeći. Tada se aktiviraju dijetetska vlakna. Naravno, u sirovom obliku se ne koriste namirnice životinjskog porekla, ali i jaja koja danas više ne možemo da koristimo na taj način jer su vrlo često kontaminirane salmonelom", ističe dr Verosalva Stanković.

Više o ovoj temi pogledajte u videu.

Izvor: Prva

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: