Ishrana 0

16.10.2024.

8:00

Omega 3 masne kiseline – "zgodne" i neophodne

Omega-3 masne kiseline imaju važnu ulogu u očuvanju vitalnih funkcija i prevenciji bolesti.

Izvor: B92.net

Omega 3 masne kiseline – "zgodne" i neophodne
Shutterstock/photka

Podeli:

Ljudski organizam sintetiše razne neophodne molekule na osnovu sastojaka koje svakodnevno  svako od nas unosi putem hrane. 

Međutim, postoje materije koje se ne mogu sintetisati, već moraju da se unesu putem hrane ili suplemenata. 

U pitanju su tzv. esencijalne masne kiseline, od kojih se posebno ističu omega-3 masne kiseline.

Svako ko nije dovoljno upućen u omega 3 masne kiseline postavlja pitanje zašto su one toliko važne za organizam. 

Odgovor je jednostavan – omega 3 masti su sastavni deo ćelijske membrane i utiču na ćelijske receptore, ali pružaju i bazu za nastanak hormona koji regulišu zgrušavanje krvi, upalne procese u organizmu i relaksaciju arterijskih zidova. Dakle, važne su jer čuvaju zdravlje svih nas. 

Uloga omega 3 masnih kiselina je višestruka. One utiču na upalne procese, zdravlje očiju, srca, razvoj i funkciju mozga ali i na zdravlje kože, našeg najvećeg organa. 

  • Zdravlje srca – Omega-3 masne kiseline, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina) pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. One mogu smanjiti trigliceride u krvi, regulisati srčani ritam i smanjiti upalu u krvnim sudovima.

  • Razvoj i funkcija mozga – DHA je ključna za razvoj mozga fetusa i održavanje kognitivnih funkcija tokom celog života. Omega-3 masne kiseline takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti.

  • Zdravlje očiju – DHA je važan sastojak mrežnjače oka, a omega-3 masne kiseline podržavaju zdravlje očiju i smanjuju rizik od određenih očnih bolesti.

  • Smanjenje upale – Omega-3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju hronične upale u telu, što indirektno smanjuje rizik od raznih bolesti poput artritisa, bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

  • Zdravlje kože – DHA i EPA mogu poboljšati hidrataciju kože, što može pomoći u smanjenju simptoma određenih kožnih stanja, poput ekcema. (Pročitajte: Atopijski dermatitis kod dece – uzroci i lečenje)

Koji su najbolji prirodni izvori omega 3?

Iako naše telo proizvodi većinu masti iz drugih masti koje unesemo ili iz sirovih proizvoda, to nije slučaj sa omega-3 mastima.

One se smatraju “esencijalnim” mastima koje moramo dobiti iz hrane koja je zasnovana na ribi i ribljem ulju. 

Omega-3 masnim kiselinama su bogati i orašasti plodovi, lisnato povrće, ali i seme i ulje lana. Ribe se hrane planktonima i algama i na taj način obezbeđuju omega-3 kiseline. Mikroalege sadrže visoku koncentraciju DHA koja je čak 30 puta veća od koncentracije DHA u ribljem ulju.

Simptomi nedostatka omega 3 masnih kiselina

Nedostatak omega 3 masnih kiselina u našem telu može se prepoznati po raznim simptomima, a najčešće je reč o kognitivnim poteškoćama i hroničnom upalnom procesu u telu.

Ukoliko ste primetili da u zadnje vreme imate poteškoće sa vidom ili pamćenjem, umorni ste ili imate česte promene raspoloženja, probleme sa srcem, cirkulacijom ili sa kožom, ukoliko ste primetili i da naglo dobijate na kilaži, verovatno je reč o nedostatku omega 3 masne kiseline.

Simptomi nedostatka Omega 3 masnih kiselina mogu biti ispucala kosa, suva koža, mekani ili lomljivi nokti, tamne fleke na licu, tvrda koža na laktovima, perut ali i opadanje kose.

Nedostatak ovih esencijalnih masnih kiselina može prouzrokovati smanjenu produkciju hormona i probleme sa plodnošću.

Omega 3 masne kiseline su neophodne za stvaranje hormona koji regulišu upalne procese kao i za održavanje normalnog krvnog pritiska. One sprečavaju stvaranje ugrušaka u krvi i imaju zaštitno delovanje protiv degenerativnih bolesti.

Takođe, omega 3 reguliše i rad neurona, te osobe koje imaju nedostatak istih često imaju problema sa pamćenjem, koncentracijom, učenjem kao i procesuiranjem novih informacija.

Veliki unos omega 3 takođe pomaže da se smanji gubitak kostiju kod žena u menopauzi. Određene studije pokazuju da je unos omega 3 povezan sa smanjenim rizikom od raka kože, zbog jačeg imuniteta.

Razlike između EPA, DHA i ALA omega 3 masnih kiselina

Najbitnije omega 3 masne kiseline sa stanovišta ishrane su:

  1. a-linoleinska kiselina – ALA 

  2. eikozapentaenoinska kiselina – EPA 

  3. dokozaheksaenoinska kiselina – DHA 

Svaka od ovih masnih kiselina je polinezasićena. Izvori omega 3 masnih kiselina su biljni za ALA (lan, laneno ulje, čija seme, orahovo ulje, ulje uljane repice).

Što se tiče EPA i DHA, njih je najbolje pronaći u ribi (losos, sardina, bakalar), plodovima mora, ribljem ulju i ulju algi.

Ima ih i u jajima, mleku i mesu, ali manje nego omega 6.

Omega 3 su esencijalne masne kiseline: njihovi molekuli se ne mogu sintetisati u ljudskom telu, kao ni kod drugih sisara. S druge strane, ljudi u određenom obimu mogu pretvarati jednu vrstu Omega 3 masnih kiselina (ALA) u duge dve (EPA, DHA) zahvaljujuću enzimu desaturaze. Međutim, većina unete omega 3 , ALA (preko 90%) odlazi za dobijanje ćelijske energije.

EPA deluje protivupalno i smanjuje rizik od hroničnih bolesti. DHA je neophodna za zdravlje mozga jer čini čak 20 odsto ukupnih masti u njemu. Manjak DHA u ishrani povećava rizik od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, kao i Multiple skleroze.

Prednosti uzimanja omega 3

Prednosti uzimanja omega 3 masnih kiselina je višestruka. Da li je potrebno da naglašavamo da vas ove esencijalne masne kiseline štite u svakom trenutku. Pored toga što čuvaju vaše zdravlje, i zdravlje vaših organa, omega 3 imaju vrlo pozitivan učinak i na vašu lepotu.

Zaključak je da omega 3 masne kiseline pružaju brojne zdravstvene koristi, od podrške kardiovaskularnom zdravlju do unapređenja mentalnog zdravlja.

Svaka od ovih koristi je podržana naučnim istraživanjima i može igrati ključnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja.

Značaj omega 3 masnih kiselina za razvoj mozga i vida kod beba i dece

Omega-3 su masne kiseline koje su krucijalne za zdravlje i razvoj našeg organizma, uključujući razvoj fetusa, funkciju mozga, zdravlje srca i imunitet.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: