Ishrana 0

13.10.2024.

20:12

Ukoliko imate problem sa štitnom žlezdom, ovu hranu uvrstite u svoj jelovnik

Većina ljudi nema problema da dobije dovoljno joda iz uobičajene ishrane, ali ako imate određene zdravstvene probleme, moraćete da povećate unos joda iz drugih izvora, pored jodirane soli.

Izvor: b92.net/index.hr

Ukoliko imate problem sa štitnom žlezdom, ovu hranu uvrstite u svoj jelovnik
Shutterstock/Orawan Pattarawimonchai

Podeli:

Ono što je važno u ovoj borbi jeste da u svom uglu imate najbolje "igrače": zdravu ishranu, fizičku aktivnost, dobar san, kvalitetne suplemente. Sve ovo je važno ne samo kako biste održali zdravu telesnu težinu, već i kako biste se osećali bolje u celini i kako biste poboljšali kvalitet života.    

U daljem tekstu saznajte koje su namirnice vaš "saborac", a koje su neprijatelj, u borbi sa problemima štitne žlezde.

Riba i morski plodovi

Riba je još jedan dobar izvor joda. Jedna porcija pečene morske ribe od 85 g sadrži oko 158 mikrograma joda – dovoljno da zadovolji vaše dnevne potrebe ako niste trudni ili dojite.

Najviše ga ima bakalar koji će obezbediti zdravu količinu joda – 58 mikrograma joda u porciji od porciji iste težine.

Kupusasto povrće - kupus, crveni kupus, kelj, karfiol, prokelj, brokoli

Dinstanjem ili kratkim kuvanjem na laganoj vatri u maloj količini vode i kraće od 10 minuta neće izgubiti enzime nužne za borbu protiv bolesti štitne žlezde i dobru apsorpciju glukozinolata u krvi, teški ugljeni hidrati moći će lakše da se vare, a smanjiće se i prisutnost goitrogena.

 

Jogurt

Ako ne jedete alge, ne morate da brinete da ćete dobiti prekomernu količinu joda iz bilo koje druge hrane. Konkretno, mlečni proizvodi sadrže u proseku 85mcg joda.

Međutim, količina joda u mlečnim proizvodima varira. Ovo je delimično zato što se u hranu za životinje stavljaju dodaci joda, a proces muže uključuje sredstva za pročišćenje hrane, na bazi j

Brazilski orah

Brazilski orasi sadrže još jedan nutrijent koji pomaže u regulisanju hormona štitne žlezde - selen. On može pomoći u sprečavanju dugotrajnog oštećenja štitne žlezde.

Samo jedno jezgro sadrži između 68-91 mikrograma. Pošto je maksimalna gornja granica selena 400 mikrograma dnevno, nemojte preterati. Previše selena može da izazove "zadah od belog luka", gubitak kose, promene boje noktiju, pa čak i srčanu insuficijenciju.

Jaja

Jedno veliko jaje sadrži oko 16% dnevnog joda - i 20% dnevnog selena koji vam je potreban - što jaja čini superhranom za štitnu žlezdu. Najviše joda u jajima se nalazu u žumancetu, koje je bogato i mnogim drugim nutritijentima, bitnim za normalno funkcionisanje organizma.

Ukoliko imate neke od simptoma bolesti štitne žlezde, ne pretražujte na internetu već se obratite svom izabranom lekaru ili farmaceutu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: