Ishrana 0

14.10.2024.

9:20

Moćna brusnica: Dobra za urninarni trakt, creva i još mnogo toga

Sveže brusnice su obično previše kisele za samostalnu konzumaciju, ali su zato proizvodi od brusnice puni brojnih zdravstvenih prednosti.

Izvor: Index.hr

Moćna brusnica: Dobra za urninarni trakt, creva i još mnogo toga
Shutterstock/yingko

Podeli:

Ovo voće je dobro za konzumiranje za zdravlje organa za varenje, jačanje imuniteta i još mnogo toga. Grupa stručnjaka za portal Eating Vell otkrila je nekoliko najpoznatijih prednosti.

„Brusnice sadrže mnoga antioksidantna i antiinflamatorna jedinjenja zahvaljujući bogatstvu vitamina C, A i K, kao i fitokemikalija kao što su antocijanini, flavonoidi i fenolne kiseline“, ističe nutricionista Ćandži Đijang.

Moguća prevencija infekcije urinarnog trakta

Kako Eating Well izveštava, infekcije urinarnog trakta (UTI) nastaju kada bakterije uđu u urinarni trakt i inficiraju urinarni trakt. Češće su kod žena i izazivaju neprijatne simptome kao što su bol ili peckanje pri mokrenju, učestalo mokrenje i grčevi u stomaku.

Možda vas zanima

Gastroenterolog otkriva

Sedam vrsta voća koje smanjuju nadutost

Ako više ne možete da podnesete da vam se stomak odjednom i naprasno nadima, ubacite jednu od ovih ukusnih voćki u svoj svakodnevni jelovnik.

8:06

18.9.2024.

26 d

„Jedna od najpopularnijih upotreba brusnica ili soka od brusnice je sprečavanje IMS-a“, tvrdi nutricionista Vandana Šet.

„Brusnice su bogate antioksidansima kao što su polifenoli, antocijanini i proantocijanidini. Proantocijanidini pomažu u smanjenju rizika od polno prenosivih infekcija sprečavanjem bakterija da se zalepe za zidove bešike“, tvrdi Šet. On dodaje da je za probleme sa mokraćnim sistemom najbolje piti 100% sok od brusnice bez dodatka šećera. Međutim, važno je zapamtiti da vas sok od brusnice neće izlečiti, pa je važno da se obratite lekaru.

Zdraviji sistem za varenje

„Pored sprečavanja bakterija da se zalepe za urinarni trakt, antioksidansi u brusnicama takođe mogu pomoći u sprečavanju lepljenja štetnih bakterija za creva“, kaže dijetetičar Stejsi Vudson.

Antioksidansi u brusnici mogu pomoći u sprečavanju problema sa varenjem. Pored toga, sveže i sušene brusnice obezbeđuju vlakna, jednu od najvažnijih hranljivih materija za zdravlje creva. Vlakna podržavaju zdravu crevnu mikrofloru i pomažu redovnom varenju.

Zdravije srce

Brusnice smanjuju rizik od srčanih oboljenja na nekoliko načina, kaže dijetetičarka Mišel Rutenštajn, koja objašnjava: „Brusnice su bogate kvercetinom, moćnim antioksidansom koji može pomoći u smanjenju upale, uobičajenom faktoru u razvoju srčanih bolesti.

Možda vas zanima

Nizak sadržaj šećera

Ovo su najzdravije vrste voća

Ako ste zabrinuti za unos šećera, to nije bez razloga – na kraju krajeva, većina ljudi konzumira previše šećera.

8:05

25.8.2024.

50 d

Takođe, kako izveštava Eating Well, postoji istraživanje koje je pokazalo da brusnice povećavaju HDL (dobar) holesterol i smanjuju LDL (loš) holesterol, što smanjuje rizik od nakupljanja plaka u arterijama.

„Brusnice su bogate antioksidansima i mogu povećati proizvodnju azotnog oksida u krvnim sudovima, što poboljšava protok krvi“, dodaje Routenštajn.

Bolje oralno zdravlje

Još jedna korist od konzumiranja brusnice je povezana sa boljim oralnim zdravljem.

"Brusnice, ove jarko crvene bobice, mogu vam izmamiti osmeh na lice na više načina. Brusnice pomažu u održavanju oralnog zdravlja jer sadrže određene polifenole (biljna jedinjenja) koji inhibiraju bakterije odgovorne za karijes i gingivitis", kaže Jiang.

Vitamin C u brusnici takođe pomaže u održavanju zdravih desni i zuba.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

18 h

Podeli: