Ishrana 3

04.10.2024.

19:12

Pripazite: Ovo bi moglo da vam se dogoditi ako jedete previše mesa

Prehrambene potrebe svake osobe su različite, ali ako primećujete određene promene na svom telu, možda je vreme da smanjite unos mesa. Iako meso može biti važan izvor proteina, prekomerna konzumacija može dovesti do nekoliko zdravstvenih problema.

Izvor: Index.hr

Pripazite: Ovo bi moglo da vam se dogoditi ako jedete previše mesa
Shutterstock/Marian Weyo

Podeli:

Evo što bi moglo da se dogoditi ako jedete previše mesa.

Umor i manjak energije

Iako proteini osiguravaju dugotrajnu energiju, previše mesa u prehrani može dovesti do suprotnog učinka. Proteini se sporije vare od ugljenih hidrata, što znači da telo neće dobiti brzi izvor energije poput glukoze, koja je potrebna vašem mozgu i mišićima.

To može rezultirati umorom i "maglom u mozgu", objašnjava Karolin Paserelo, dijetetičarka i protparol Američke akademije za ishranu i dijetetiku.

Pogoršanje izgleda kože i kose

Ako jedete previše mesa, mogli biste da zanemarite druge važne skupine namirnica. Vitamin C, koji je ključan za stvaranje kolagena – proteina koji održava kožu, kosu i nokte, retko se nalazi u mesu.

Nedostatak ovog vitamina može dovesti do grube kože i neobičnog rasta dlaka na telu, napominje dijetetičarka Džena Bradok. Dodajte tamno lisnato povrće, poput kelja, u svoju ishranu kako biste nadoknadili ovaj manjak.

Češće prehlade i oslabljeni imunitet

Ako ste često prehlađeni, možda je razlog vaša prehrana. Meso ne sadrži vitamin C, ključan za jačanje imuniteta. Ako ste na mesnoj dijeti, poput keto dijete, mogli biste da zanemarite voće koje je bogat izvor ovog vitamina. Povrće poput brokolija i paprike može vam pomoći da nadoknadite taj manjak.

Zatvor

Meso gotovo da nema vlakana, a bez vlakana dolazi do zatvora i poteškoća s probavom. Dodajte u ishranu celovite žitarice, voće i povrće kako biste održali redovnu probavu, savetuje Bradok.

 

Rizik za srce

Crveno i prerađeno meso bogato je zasićenim mastima koje povećavaju "loš" LDL holesterol i time povećavaju rizik od srčanih bolesti. Američka fondacija za srce preporučuje da zasićene masti čine samo 5 do 6 odsto vašeg dnevnog unosa kalorija.

Upale u telu

Zasićene masti u mesu mogu da podstaknu upalu u telu, dok voće i povrće sadrže antioksidanse koji se bore protiv upala. Bradok preporučuje da svaki dan dodate barem jedno voće ili povrće više u svoju prehranu kako biste osigurali dovoljno antioksidansa.

Rizik od bubrežnog kamenja

Previše proteina može opteretiti bubrege, posebno zbog jedinjenja zvanih purini koji se razgrađuju u mokraćnu kiselinu. Previše mokraćne kiseline može povećati rizik od bubrežnih kamenaca. Ako u porodici imate problema s bubrezima, obratite pažnju na unos mesa.

Gojenje

Iako su proteini ključni za izgradnju mišića, previše proteina može se pretvoriti u masnoće.

"Ako jedete više proteina nego što vam je potrebno, telo ih neće skladištiti kao proteine, već kao masnoće", napominje Bradok.

Povećan rizik od raka

Studije pokazuju da prekomerna konzumacija crvenog mesa povećava rizik od raka debelog creva. Američki institut za istraživanje raka preporučuje da nedeljno ne konzumirate više od približno 500 g crvenog mesa.

Dehidratacija

Previše proteina može dovesti do dehidratacija jer bubrezima treba više vode da bi izbacili toksične otpadne proizvode. Pijte puno vode kako biste nadoknadili ovaj gubitak.

Uticaj na okolinu

Čak i ako vas ne zabrinjava vaše zdravlje, postoji još jedan razlog da smanjite unos mesa – okolina. Smanjenjem potrošnje mesa, možete pridoneti smanjenju emisije gasova i podržati održiviju ishranu.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: