Ishrana 0

04.10.2024.

14:15

Proglašena je za najzdraviju biljku na svetu, a mi je još uvek ne koristimo: Evo šta morate da znate o njoj

Nakon što je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasio potočarku za najzdarviju biljku koju možete jesti, o njoj ne prestaje da se priča.

Izvor: B92.net

Proglašena je za najzdraviju biljku na svetu, a mi je još uvek ne koristimo: Evo šta morate da znate o njoj
Shutterstock/Brent Hofacker

Podeli:

U rangiranju "moćnih voća i povrća", CDC je ovoj biljci dao ocenu 100 od 100 — više od osam poena iznad sledećeg najboljeg povrća.

Ali, uprkos brojnim benefitima, potočarka se ne koristi često i možda se pitate kako se tačno koristiti.

Kuvari vole potočarku zbog njenog blagog ljutkastog ukusa i elegantnih listova.

Kako koristiti potočarku?

Potočarku je najbolje koristito kao bilo koju drugu lisnatu zelenu biljku poput spanaća. Napravite ovu živahnu zelenu biljku kao osnovu za jednostavnu prilog salatu uz pečenu ribu ili meso.

Ukoliko vam potočarka nije dovoljno sveža za salatu, možete da je koristite u omleti.

Shutterstock/Stepanek Photography

Međutim, imajte na umu da sirova potočarka može da ponudi više zdravstvenih koristi nego kuvana.

"Potocarka, kao i drugo povrće, gubi deo vitamina C i B vitamina kada se kuva," kaže Rejčel O'Koner, dijetetičar u NewYork-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center.

Kada je najbolje konzumirati potočarku?

Iako se divlja potočarka obično može brati od aprila do oktobra, hidroponski uzgajana dostupna je u prodavnicama tokom cele godine.

Kada birate potočarku, najbolje je tražiti pune listove i stabljike koje imaju svetlu zelenu boju, kaže Kajl Suzuki, su-manager farme Sumida na Havajima, koja godišnje bere više od 200 tona potočarke.

"Uvek savetujemo ljude da kupe lokalnu potočarku, s obzirom na to da je veoma kvarljiva i što je bliže uzgajana, to će biti svežija," dodaje Suzuki.

"Sveža potočarka bi trebala da miriše sveže. Kada previše vremena provede u skladištu, može da počne da se primećuje miris raspadanja organskih materijala", ističe Kajl Suzuki.

Shutterstock/Regreto

"Kao i kod ostalog lisnatog povrća, treba paziti na žute ili smeđe listove i uvenuće ili sluzave listove" — znakove da je povrće izgubilo mogućnost za konzumiranje", kaže Vejd Sajers, specijalista za bezbednost hrane na Univerzitetu Mičigan Stejzt.

Ako potočarka dolazi u pakovanju, proverite datum "upotrebe" kako biste se uverili da nije istekao, kao i da li se poklapa sa vašim vremenskim okvirom, kaže Darin Detviler, autor knjige "Bezbednost hrane: Prošlost, sadašnjost i predikcije" i profesor na Northeastern University.

Ako kupujete potočarku u prodavnici, "osigurajte da je čuvana u hladnom okruženju, idealno u frižideru," dodaje.

Ako potočarku nabavljate na lokalnoj pijaci ili farmi, Detviler predlaže da pitate kako je uzgajana i berana kako biste se uverili da dolazi iz čistog vodenog izvora.

"Kvalitet vode je ključan za lisnato povrće uzgajano u ili blizu vode," objašnjava.

Kako čuvati potočarku?

Poput spanaća, potočarka može brzo da uvene. Hladno čuvanje je ključno za održavanje svežine, kaže Suzuki.

An Ziata, kuvar u Institutu kulinarstva u Njujorku, predlaže da svežu potočarku čuvate u vazi s vodom u frižideru, stabljika okrenuta prema dole, kako biste očuvali njenu svežinu.

Pakovana potočarka može se čuvati u fioci za povrće u kesici u kojoj je došla.

"Ako se pravilno čuva u frižideru, potočarka može da ostane sveža oko tri do pet dana," kaže Mišel Demut-Bib.

"Najbolje je jesti je što je pre moguće za maksimalan ukus i nutritivne koristi", poručuje Demut-Bib.

Bez obzira kako čuvate svoju potocarku, izbegavajte zadnji deo frižidera.

"Ne preporučujemo čuvanje potočarke u zadnjem delu frižidera ili da listovi budu okrenuti prema zadnjem delu frižidera, jer su listovi delikatni i mogu se smrznuti i oštetiti potocarku," kaže Suzuki.

Da li treba prati potočarku?

Kratak odgovor je da. Kao i kod većine vrsta povrća, potocarka zahteva pranje kako bi se osigurala optimalna bezbednost hrane.

"Potočarka se često uzgaja u ili blizu vodnenih površina, što je čini potencijalno podložnom kontaminaciji štetnim patogenima poput Ešerihije koli, salmonele ili parazita ako je kvalitet vode loš," kaže Detviler.

Nepropisno rukovanje tokom berbe, pranja ili transporta takođe može uneti potencijalne zdravstvene rizike.

"Zato je važno temeljno oprati potočarku pre konzumacije, čak i ako je prethodno oprana," dodaje Detviler, piše foodandwine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Poplave u BiH

uživo Užas: 20 mrtvih, Više od 40 nestalih! FOTO/VIDEO

Snažan ciklon zahvatio je region u kom se nalazi i Srbija. Najdramatičnije je u susednoj BiH gde, kako javljaju mediji, ima i mrtvih. Pogođeni su i zemljotresom. Takođe, vanredno je i u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

18:20

4.10.2024.

5 min

Podeli: