Ishrana 0

03.10.2024.

8:05

Spava vam se posle jela? Ovo mogu biti uzroci

Ako se osećate umorno nakon obroka, sigurno da niste jedini. Ustvari, postoji mnogo faktora koji mogu doprineti umoru nakon obroka - to je uobičajen problem sa kojim se suočavaju mnogi ljudi.

Izvor: Klix.ba

Spava vam se posle jela? Ovo mogu biti uzroci
Shutterstock/DC Studio

Podeli:

Pospanost nakon obroka (poznata i kao osećaj umora nakon jela) može imati nekoliko različitih uzroka, kaže Džesika Kording, registrovani dijetetičar i autor knjige "The Little Book of Game Changers".

Ona objašnjava da sastav i veličina vaših obroka mogu igrati ulogu promenom nivoa šećera u krvi i određenih hemikalija u mozgu, kao što je serotonin, koji reguliše san. Drugi faktori takođe mogu igrati ulogu, uključujući koliko spavate i koliko fizičke aktivnosti imate svakog dana.

Iako je prilično normalno da se s vremena na vreme osećate umorno nakon jela, verovatno je dobra ideja da posetite svog doktora ako se svakodnevno osećate iscrpljeno.

Umor može biti znak mnogih drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući autoimuna stanja, probleme sa štitnom žlezdom, nedostatak gvožđa, anksioznost, depresiju i poremećaje spavanja.

Ona takođe objašnjava da stanje koje se zove reaktivna hipoglikemija može izazvati nizak nivo šećera u krvi dva do pet sati nakon jela, što rezultira umorom, znojenjem i drhtanjem.

Preopterećenje hranom bogatom triptofanom (vrsta aminokiseline) može dovesti do pada nivoa energije nakon obroka. Triptofan znači za proizvodnju serotonina, koji može igrati ulogu u onom pospanom, punom, blaženom osećaju koji dobijete odmah nakon obroka.

Ako ste se ikada osećali baš premoreno nakon večere, možda jeza to  kriv triptofan koji se nalazi na primer u ćuretini. Drugi uobičajeni izvori uključuju piletinu, ribu, mleko, jaja, seme i soju.

Ugljeni hidrati mogu dovesti do popodnevnog pada, zbog čega se osećate umorno nakon konzumiranja šećera ili slatkiša.

Kada neko jede obrok sa veoma visokim sadržajem ugljenih hidrata koji nema mnogo proteina, masti ili vlakana da bi ublažio razgradnju tih ugljenih hidrata, može doživeti kratkoročno povećanje energije kako im raste šećer u krvi. Međutim, oni tada doživljavaju umor povezan sa kasnijim padom šećera u krvi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: