Ishrana 1

26.09.2024.

19:50

Ovu hranu izbegavajte da jedete za večeru ukoliko želite da sačuvate zdravlje srca

Biranje večere koja je zdrava za srce može biti izazovno, pogotovo nakon radnog dana, kada napokon možemo da se opustimo i uživamo u ukusnom obroku.

Izvor: Index.hr

Ovu hranu izbegavajte da jedete za večeru ukoliko želite da sačuvate zdravlje srca
Shutterstock/Jack7_7

Podeli:

Međutim, takva opuštenost može doneti i negativne posledice za zdravlje srca.

"Kvalitet večere znatno utiče na zdravlje srca. Obroci bogati rafinisanim ugljenim hidratima i šećerima, kao i visokoprerađenim proteinima, mogu dovesti do razvoja ili pogoršanja svih glavnih faktora rizika za bolesti srca", kaže kardiolog dr Alan Rozanski za Parejd (Parade).

Dr Rozanski objašnjava da ti faktori uključuju povećan rizik od visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola, gojaznosti, insulinske rezistencije, hronične upale te nanose direktnu štetu koronarnim krvnim sudovima, što sve zajedno ugrožava zdravlje srca.

Osim toga, nije samo pitanje šta jedemo, već i kada jedemo.

"Konzumiranje nezdrave hrane kasno uveče može poremetiti san, što dodatno povećava rizik od srčanih bolesti", dodaje kardiolog.

Visokoprerađeni mesni proizvodi nose povećani rizik od srčanih bolesti i određenih vrsta raka

Tipična večera u današnje užurbano vreme često se sastoji od proteina poput crvenog mesa, piletine, ćuretine ili ribe.

Iako ti proteini mogu biti zdravi za srce, dr Rozanski izbegava jednu vrstu hrane – prerađeno meso.

To uključuje suhomesnate proizvode, viršle, salame i kobasice, ali i prerađeno meso koje se smatra zdravim, poput komercijalno pripremljene piletine, ćuretine i pečene govedine.

"Ovi visokoprerađeni proizvodi obično sadrže velike količine natrijuma, konzervansa, kao što su nitrati i nitriti, kao i druge aditive koji poboljšavaju ukus i produžuju trajnost", objašnjava dr Rozanski.

Medicinske studije dosledno pokazuju da visokoprerađeni mesni proizvodi nose povećani rizik od srčanih bolesti i određenih vrsta raka, poput raka debelog creva.

Stoga predanost zdravim večerama može pomoći da se smanji rizik od srčanih bolesti.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: