Ishrana 1

26.09.2024.

8:14

Ovaj napitak može da pomogne kod visokog pritiska, a čuva i zdravlje srca

Konzumireanje soka od paradajza svakodnevno moglo bi biti jednostavan način za smanjenje visokog krvnog pritiska, pokazuju najnovija istraživanja.

Izvor: Index.hr

Ovaj napitak može da pomogne kod visokog pritiska, a čuva i zdravlje srca
Shutterstock/Beliphotos

Podeli:

Visoki krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, stanje je u kojem srce mora da radi puno više kako bi pumpalo krv kroz telo. Ako se ne kontroliše, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanog i moždanog udara.

Procenjuje se da otprilike jedna od tri osobe živi s hipertenzijom, a mnogi to ni ne znaju jer ovaj problem često ne pokazuje nikakve simptome.

Visok krvni pritisak može uzrokovati nekoliko  faktora, a ishrana je jedan od ključnih. Hrana s visokim udelom soli povećava krvni pritisak jer zadržava vodu u telu, ali ono što jedemo i pijemo takođe može imati suprotan učinak.

Sok od paradajza – prirodni saveznik protiv visokog pritiska

Studija objavljena 2019. u časopisu Food Science and Nutrition otkrila je da neslani sok od paradajza može značajno da sniziti krvni pritisak.

Istraživači iz Tokija pratili su 481. isitanika koji su svakodnevno pili ovaj sok, a rezultati su pokazali da je kod onih s povišenim krvnim pritiskom došlo do značajnog poboljšanja.

Ispitanici studije pili su između 85 i 215 ml soka od paradajza svaki dan, a većina njih konzumirala je oko 200 ml.

Pre i nakon studije, merili su im se markeri kardiovaskularnog rizika, uključujući krvni tpritisak, nivo lipida u krvi i toleranciju na glukozu.

Rezultati su pokazali da je krvni pritisak kod 94 ispitanika s nelečenom hipertenzijom bio znatno snižen, dok je nivo "lošeg" LDL holesterola pala kod 125 ispitanika.

Likopen – tajna uspeha soka od paradajza

Istraživači pretpostavljaju da je smanjenje krvnogpritiska povezano s antioksidansom likopenom koji se nalazi u paradajza.

Likopen je poznat po svom snažnom antioksidativnom delovanju, a istraživanja sugerišu da pomaže u sprečavanju razvoja ateroskleroze, stanja koje može dovesti do začepljenja arterija i kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati ove studije pokazuju da svakodnevno ispijanje neslanog soka od paradajza može biti jednostavan i učinkovit način za snižavanje krvnog pritiska i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Ako tražite prirodan način za poboljšanje zdravlja, sok od paradjza mogao bi biti odličan dodatak vašoj ishrani.

Upozoravamo, ukoliko imate problema sa hipertenzijom i srcem obavezno se prvo javite kardiologu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: