Ishrana 0

24.09.2024.

7:59

Tri najgore opcije za doručak koje podižu nivo kortizola

Kada je reč o gojenju, mnogi faktori, uključujući hormone stresa poput kortizola, mogu tome da pridonesu.

Izvor: Index.hr

Tri najgore opcije za doručak koje podižu nivo kortizola
Shutterstock/monticello

Podeli:

Nadbubrežne žlezde proizvode kortizol koji pomaže u kontroli nivoa energije i metabolizma. Međutim, visok nivo kortizola može dovesti do prekomernog skladištenja masnoće, posebno oko struka. To je još izraženije kada su uzrokovane lošim prehrambenim navikama.

Ono što jedemo za doručak može značajno da utiče na to kako se osećamo i izgledamo. Nagli skokovi šećera u krvi često se javljaju nakon konzumacije "praznih kalorija" iz jutarnjih namirnica, poput peciva, slatkih žitarica i rafinisanih ugljenih hidrata.

Kao rezultat, telo otpušta više kortizola u pokušaju da stabilizuje nivo glukoze u krvi, što može dovesti do povećanja telesne težine.

Dijetetičarka Ketrin Gervacio upozorila je na tri opcije doručka koje mogu povećati nivo kortizola i pridoneti gojenju.

1. Kroasani

Kroasani su mnogima omiljeno pecivo, ali njihov visok udeo rafinisanog brašna, šećera i loših masti mogu povisiti nivo kortizola i dovesti do gojenja. Nakon konzumacije, ovi sastojci brzo podižu nivo šećera u krvi, a telo otpušta insulin kako bi kontrolisalo taj brzi porast.

"Bogati su rafinisanim šećerima i mastima, što može izazvati promene u nivou glukoze u krvi. Te promene stvaraju stres u telu, uzrokujući da nadbubrežne žlezde otpuste više kortizola. Povišeni kortizol usporava metabolizam i pojačava želju za slatkom i masnom hranom, što može dovesti do prejedanja i gojenja", objašnjava Gervacio za SheFinds.

 

2. Beli hleb s džemom

I beli hleb i džem bogati su rafinisanim šećerima i ugljenim hidratima što brzo povećava nivo šećera u krvi nakon obroka.

Telo reaguje otpuštanjem insulina kako bi snizilo nivo šećera u krvi. Međutim, taj nagli porast šećera često prati nagli pad, što izaziva otpuštanje kortizola u pokušaju da se energija stabilizuje.

Gervacio ističe: "Beli hleb ima visok glikemijski indeks, što dovodi do brzog porasta nivoa šećera u krvi. Kombinacija rafinisanih ugljenih hidrata i šećera iz džema stvara stres za telo, uzrokujući povećanu proizvodnju kortizola.

Insulinski odgovor na ovu količinu šećera podstiče skladištenje masnoće i podiže nivo kortizola, što može povećati nakupljanje masnoće, posebno u području stomaka."

3. Slatke žitarice

Iako se žitarice često reklamiraju kao zdrav izbor, mnoge komercijalne žitarice koje volimo, zapravo sadrže samo šećer i konzervanse.

"Poput drugih rafinisanih ugljenih hidrata, slatke žitarice podstiču otpuštanje insulina. Česti skokovi šećera u krvi podstiču skladištenje masnoće, posebno oko stomaka, zbog uloge kortizola u usmeravanju masnoće u ovo područje", zaključuje Gervacio.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: