Ishrana 2

23.09.2024.

9:49

Ovaj slatkiš je odličan saveznik u borbi protiv nekoliko zdravstvenih stanja

Ako ste ljubitelji čokolade, a ipak želite da vam je fokus na zdravijoj ishrani, crna čokolada je bolji izbor nego druge vrste ovog slatkiša.

Izvor: b92.net/klix.ba

Ovaj slatkiš je odličan saveznik u borbi protiv nekoliko zdravstvenih stanja
stockcreations/Shutterstock

Podeli:

Zapravo, crna čokolada mogla bi imati brojne zdravstvene prednosti za vaš organizam.

Naime, profesor genetske epidemiologije na King's koledžu u Londonu, Tim Spektor, tvrdi da bi vaš omiljeni slatkiš mogao imati velike koristi za vaše zdravlje, ali pod uslovom da sadrži više od 70 odsto kakaoa.

Tajna leži u polifenolima - spojevima koje se nalaze u čokoladi sa visokim udelom kakaoa koji pomaže u smanjenju upala, što bi potencijalno moglo da spreči stanja poput demencije, artritisa i dijabetesa.

"Samo zrno kakaoa je prepuno polifenola koji se povećavaju procesom fermentacije. Tako da su ti polifenoli stvarno zdravi za nas i daju nam puno prednosti prilikom konzumiranja čokolade", rekao je profesor.

Manji rizik od bolesti

Crna čokolada takođe povećava unos vlakana što je ključno jer ogromnih 90 odsto ljudi ne unosi preporučenih 30 grama vlakana dnevno. Profesor tvrdi da povećanje unosa vlakana za pet grama svaki dan može značajno da snizi krvni pritisak.

"Takođe, ima vlakana, a normalna porcija tamne čokolade ima dvostruko više od ekvivalentnog parčeta hleba od celih žitarica u pogledu vlakana. Dakle, čokolada je sjajna stvar za poslasticu na kraju dana", objasnio je.

Kakao je bogat izvor polifenola kao što su flavanoli koji deluju kao gorivo za vaše crevne mikrobe, pospešujući rast korisnih crevnih bakterija i smanjujući broj patogenih ili loših bakterija. Jedno istraživanje je pokazalo da ukupni sadržaj polifenola u kakaovom prahu premašuje onaj u acai bobicama, borovnicama i naru.

Ipak, neke čokoladice sadržavaće emulgatore pa je najbolje proveriti deklaraciju i odabrati one čokoladice sa najvećim procentom kakaoa.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: