Ishrana 0

21.09.2024.

8:20

Sedam užina koje pomažu u mršavljenju, smanjuju rizik od dijabetesa i snižavaju šećer

Ono što jedemo između glavnih obroka može imati ozbiljan uticaj na naše zdravlje. Prema studijama, četvrtina ljudi poništava dobrobiti zdravih obroka lošim izborima međuobroka ili užina.

Izvor: Index.hr

Sedam užina koje pomažu u mršavljenju, smanjuju rizik od dijabetesa i snižavaju šećer
Shutterstock/Serhii Bilohubets

Podeli:

"Grickalice mogu biti koristan način da zadovoljite svoje prehrambene potrebe tokom dana, ali sve zavisi od toga šta odaberete da jedete", kaže dijetetičarka Semi Gil za Express.

Popisala je sedam zdravih zalogaja koje možete pojesti kada ogladnite i ne možete dočekati ručak ili večeru.

Masline

Masline snižavaju šećer u krvi. Bilo da su zelene ili crne, masline su prepune hranjivih materija.

"Masline su bogate mononezasićenim masnoćama koje pomažu u zaštiti od bolesti srca, a obiluju i vitaminom A koji je važan za zdravlje očiju", kaže Gil. 

Novo istraživanje pokazalo je da masline mogu da pomognu i u mršavljenju te smanje rizik od dijabetesa tipa 2. 

"Studija je otkrila da elenolna kiselina, prirodno jedinjenje u maslinama, može pomoći pri mršavljenju. Ona u crevima podstiče oslobađanje metaboličkih hormona koji pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi", pojasnila je dijetetičarka. Dodala je da je idealna veličina porcije 50 grama.

Kokice

Zaboravite slane ili masne kokice. Domaće kokice su dobre za zdravlje creva. One su bogate vlaknima što ih čini dobrima za probavu, a sadrže i rezistentni skrob, prebiotik koji hrani zdrave bakterije u debelom crevu.

Humus

Humus je jedan od omiljenih namaza, a studija je pokazala da njegova konzumacija smanjuje žudnju za hranom. Humus se pravi od leblebija koje su odličan izvor proteina i vlakana, zbog čega pomaže u suzbijanju apetita.

Crna čokolada

Ovo možda niste očekivali, ali i tamna čokolada može nas učiniti manje gladnima. Prema Gil, tamna čokolada utiče na hormon apetita grelin, ali mora da sadrži najmanje 75 odsto kakaa.

Semenke bundeve

Semenke bundeve sadrže triptofan. Ova esencijalna aminokiselina pretvara se u serotonin i melatonin koji su važni za regulaciju sna. Idealna porcija je ona od 30 grama.

Orasi

Orašasti plodovi imaju višestruke zdravstvene prednosti, ali najviše koriste mozgu.

"Orasi su izvrstan vegetarijanski izvor protivupalne alfa-linolenske kiseline (ALA) – vrste omega 3 esencijalne masne kiseline. Visok nivo ALA smanjuju oksidativni stres, što smanjuje upalu, što je važno za zdravlje mozga", kaže Gil.

 

Tvrdo kuvana jaja

Na kraju, gubitak mišićne mase događa se prirodno kako starimo, što s vremenom može smanjiti pokretljivost i snagu. Međutim, tvrdo kuvana jaja sprečavaju gubitak mišićne mase jer su bogata proteinima. Idealna porcija su dva jaja dnevno.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: