Ishrana 8

16.09.2024.

12:30

Mnogi misle da je zdrava, ali evo šta se dešava ako svaki dan jedemo svinjsku mast

Uprkos visokom sadržaju kalorija, smatra se da svinjska mast može da ima dobar učinak na zdravlje ako se jede umereno.

Izvor: Index.hr

Mnogi misle da je zdrava, ali evo šta se dešava ako svaki dan jedemo svinjsku mast
Shutterstock/Pixel-Shot

Podeli:

Svinjska mast sadrži oko 40 odsto zasićenih masti, oko 50 odsto mononezasićenih masti i oko 10 odsto polinezasićenih masti.

Svinjska mast je bogata vitaminima A, D i E koji jačaju imuni sistem, kao i elementima kao što su selen, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor, cink, natrijum, bakar i gvožđe.

"S druge strane, svakodnevno jedenje svinjske masti može povećati količinu holesterola u krvi. Osim toga, svinjska mast se ne preporučuje osobama koje imaju problema s gušteračom jer se mast teško probavlja i može da izazove žgaravicu i bol", rekao je nutricionista Majkl Kutuzov.

On ističe da svinjska mast može da poveća rizik od nastanka kamenja u žuči, ali ipak se ne savetuje ljudima da se potpuno odreknu ove namirnice.

"Unos svinjske masti treba da bude umeren. Preporuka je ne unositi više od 15 do 20 grama svinjske masti dnevno", dodao je nutricionista.

Dakle, iako se ne smatra zdravom u poređenju s omega-3 mastima poput maslinovog ulja, svinjska mast ipak može da se koristi u umerenim količinama kao deo uravnotežene ishrane.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: