Ishrana 0

17.09.2024.

8:05

Pazite sa dodacima ishrani: Visoke doze mogu ozbiljno da naštete zdravlju

Dodaci ishrani često se uzimaju kako bi se osigurale esencijalne hranjive materije koje možda ne dobijamo iz hrane. Iako mnogi mogu da pruže značajne koristi, nisu svi bezopasni.

Izvor: Index.hr

Pazite sa dodacima ishrani: Visoke doze mogu ozbiljno da naštete zdravlju
Shutterstock/Gala Oleksenko

Podeli:

Određeni dodaci mogu poremetiti zdravlje creva, uzrokujući neravnotežu u probavnom sistemu.

Visoke doze određenih vitamina i minerala mogu nadražiti sluznicu creva, uticati na crievne bakterije pa čak dovesti do probavnih problema. Lekari, dr Majkl O. Mek Kini i dr Kubanič Takirbašev, upozorili su na tri takva dodatka.

1. Dodaci gvožđa

Visoke doze gvožđa mogu da nadraže probavni sistem, što dovodi do uobičajenih nuspojava poput zatvora, mučnine i bolova u želucu.

Lekar dr Majkl O. Mek Kini za SheFinds istakao je: "Visoke doze gvožđa mogu da dovedu do promena u crevnoj flori. Prekomerna konzumacija ovih dodataka može da podstakne rast patogenih bakterija, što rezultira zatvorom, nadutošću i upalom."

2. Kalcijum karbonat

Još jedan dodatak s kojim treba biti oprezan jeste kalcijum karbonat. Najpoznatiji je po svojim koristima za zdravlje kostiju, ali može uzrokovati zatvor, nadutost i gasove jer može da uspori probavni proces.

"Kalcijum je esencijalni element za razvoj kostiju; međutim, dodaci kalcijuma u obliku kalcijum karbonata mogu da izazovu nelagodu u probavnom sitemu. Ovaj tip kalcijuma je manje rastvorljiv i može da uzrokuje smetnje u crevima, što otežava održavanje zdravog probavnog trakta", objašnjava dr Mek Kini.

3. Dodaci magnezijuma

Dodaci magnezijuma, posebno u visokim dozama ili u određenim oblicima poput magnezijum oksida, mogu da poremete zdravlje creva uzrokujući probavne smetnje poput dijareje, grčeva i nadutosti. To se događa jer magnezijum deluje kao laksativ, što može dovesti do retke stolice i dehidracije ako se uzima u prekomernim količinama.

"Prevelika konzumacija magnezijuma može da izazove laksativni učinak, uzrokujući dijareju. To može dovesti do neravnoteže prirodne crevne flore i nadražiti gastrointestinalni trakt, uzrokujući nelagodu i poremećaje probavnog zdravlja", zaključio je lekar dr Kubanič Takirbašev.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: