Ishrana 3

15.09.2024.

8:01

Jabukovo sirće "lek" za holesterol i šećer: Efikasan u borbi sa kilogramima

Postoji li neki prirodni lek koji je popularniji od jabukovog sirćeta?

Izvor: b92.net/klix.ba

Jabukovo sirće "lek" za holesterol i šećer: Efikasan u borbi sa kilogramima
Shutterstock/denira

Podeli:

Proglašen kao izbor za one koji žele da podrže svoje zdravlje, jabukovo sirće je steklo popularnost zbog svojih potencijalnih efekata na kontrolu težine, zdravlje creva i još mnogo toga.

Nekada korišćen uglavnom kao kiseli sastojak u prelivima ili marinadama ili kao prirodno sredstvo za čišćenje u domaćinstvu, jabukovo sirće je sada steklo ime u svetu zdravlja.

Ovo su benefiti jabukovog sirćeta na naše zdravlje

Balansira nivo šećera u krvi

Glukoza u krvi na prazan želudac se odnosi na nivo šećera u krvi tokom stanja gladovanja. Neki podaci sugerišu da konzumacija jabukovog sirćeta može pozitivno uticati na nivo šećera u krvi natašte, posebno kod onih sa višim šećerom u krvi. U stvari, rezultati sistematskog pregleda i meta-analize pokazali su da konzumacija sirćeta značajno smanjuje nivo glukoze u krvi natašte kada se konzumira duže od osam nedelja.

Možda vas zanima

Trener savetuje

Top 5 pića najboljih za skidanje kilograma

Polako bliži kraj leta i mnogi se nakon odmora i opuštenog uživanja u hrani i piću vraćaju starim navikama, odnosno zdravoj i uravnoteženoj ishrani.

8:41

30.8.2024.

19 d

Podržava zdrav nivo holesterola

Konzumacija jabukovog sirćeta značajno je smanjila ukupni holesterol u serumu i povećala HDL "dobar" holesterol u određenim populacijama, prema rezultatima objavljenim u BMC Complementari Medicine and Therapies. Nedavna studija objavljena u British Medical Journal-u takođe je otkrila da dnevne doze sirćeta mogu smanjiti holesterol, kao i težinu, telesnu masnoću i obim struka kod libanskih adolescenata i mladih odraslih osoba.

Naravno, ovaj prirodni lek treba praktikovati u kombinaciji sa ishranom za zdravlje srca ako je vaš cilj da imate zdrav nivo holesterola.

Pomaže u gubitku težine

Svakodnevno uzimanje jabukovog sirćeta ne garantuje trenutni gubitak težine, posebno ako ne vežbate ili nemate zdravu ishranu. Međutim, ako su dobro izbalansirana, zdrava ishrana i dosledna rutina vežbanja uključeni u vaš životni stil, onda vam dodavanje malo sirćeta može pomoći u gubitku telesne mase. Prema rezultatima studije iz 2021. godine objavljenoj u International Journal of Exercise Science, za one koji su uzimali 30 mililitara jabukovog sirćeta ili placeba četiri dana, ACV suplementacija je bila povezana sa značajnim smanjenjem telesne težine i telesne masti.

Studija British Medical Journal koju smo ranije spomenuli u vezi sa holesterolom takođe je otkrila da redovna konzumacija jabukovog sirćeta može pomoći u smanjenju telesne masti i poboljšanju gubitka težine.

Možda vas zanima

Poboljšava apsorpciju hranljivih materija

Ljudi često raspravljaju o prednostima jabukovog sirćeta za varenje, što je delimično zbog činjenice da je sirće kiselo. Kao takva, njegova kiselost može poboljšati i podržati kvalitetno varenje, prema istraživanju objavljenom u Fish Phisiology and Biochemistry.

Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu može stimulisati proizvodnju digestivnih enzima, koji mogu pomoći u razgradnji i apsorpciji hranljivih materija iz hrane.

Pomaže u smanjenju apetita

Prema nekim istraživanjima, uključivanje jabukovog sirćeta u vašu dnevnu rutinu zapravo može pomoći da se osećate sito.

Francuska studija iz 2016. koja je koristila pacove u istraživanju, otkrila je da su metabolički poremećaji izazvani ishranom sa visokim sadržajem masti sprečeni uzimanjem jabukovog sirćeta, za koje se pokazalo da ima efekat zasićenja. Istraživači su otkrili da dodavanje ACV-a ishrani sa visokim sadržajem masti kod nekih pacova značajno smanjuje količinu hrane koju su životinje unosile.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: