Ishrana 1

13.09.2024.

9:15

Ne posežite za tabletama: Ove namirnice podstiču zdrav san

Dobar san je uvek neophodan, a mnogi ljudi, kada ne mogu da zaspe, posežu ka nekoj vrsti pomoći kao što je melatonin, hormon koji se naziva još i "hormon spavanja“.

Izvor: Klix.ba

Ne posežite za tabletama: Ove namirnice podstiču zdrav san
Yurii_Yarema/Shutterstock

Podeli:

Međutim, s' obzirom na to da je melatonin hormon, mnogi radije biraju prirodna sredstva koja obezbeđuju dobar san.

Proizvodnja melatonina se uglavnom odvija u epifizi, ali i u crevima i većini ćelija u telu. Ali melatonin, koji se proizvodi u epifizi, reguliše cirkadijalni ritam i ciklus spavanja i buđenja.

Možda vas zanima

Neke namirnice su bogate jedinjenjima koja podstiču san kao što su triptofan, magnezijum i melatonin. Konzumiranje ove hrane može nam pomoći da bolje spavamo, sa prirodnim povećanjem nivoa melatonina u telu.

Mleko

Čaša toplog mleka je dobro poznat i uobičajen "lek za spavanje", jer je mleko jedan od najboljih izvora melatonina u ishrani. Sadrži i aminokiselinu triptofan, koja povećava koncentraciju melatonina i serotonina i pomaže nam da lakše zaspimo.

Pistaći

Mnogi orašasti plodovi kao što su indijski orasi i bademi sadrže melatonin, ali pistaći ga imaju najviše. Pistaći su takođe bogate vitaminom B6, koji pomaže u pretvaranju triptofana u melatonin. Odličan su izvor vlakana, omega 3 masnih kiselina, koje se povezuju sa boljim kvalitetom sna, kao i antioksidanata.

Možda vas zanima

Masna riba

Masne ribe poput lososa i tunjevine nisu samo namirnice bogate melatoninom, već i vitaminom B6, omega 3 masnim kiselinama, magnezijumom i vitaminom D, i svi su važni za regulisanje serotonina, za zdrav i dobar san i bolje funkcionisanje čoveka tokom dana.

Kukuruz

Bez obzira da li uživate u pečenom ili kuvanom kukuruzu, svaki sadrži dosta melatonina. Kukuruz takođe sadrži triptofan, koji podstiče san, kao i vitamin C, antioksidante, magnezijum i vlakna.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: