Ishrana 0

11.09.2024.

11:39

Mali znakovi velikih problema sa šećerom u krvi

Šećer u krvi, ili glukoza, osnovni je izvor energije za stanice u telu.

Izvor: Index.hr

Mali znakovi velikih problema sa šećerom u krvi
Shutterstock/DC Studio

Podeli:

Glukoza se dobija iz hrane koju jedemo, posebno iz ugljenih-hidrata poput hleba, testenine, voća i šećera. Nakon što se hrana razgradi u probavnom sistemu, glukoza ulazi u krvotok gde je prenosi do stanica uz pomoć hormona insulia koji se proizvodi u gušterači.

Šećer u krvi važan je jer omogućuje telu da pravilno funkcioniše. Hrani mozak, mišiće i sve organe, pružajući energiju potrebnu za svakodnevne aktivnosti. U normalnim okolnostima, telo održava raspon glukoze u krvi od 3.9 do 6.1 mmol/L. Nakon 60. godine, raspon  glukoze malo raste i kreće se od 4.56 do 6.38 mmol/L. Kod dece i adolescenata, u većini slučajeva, referentne vrednosti nešto su niže - od 3.33 do 5.55 mmol/L.

Možda vas zanima

Povišeni raspon šećera jasan su znak hiperglikemije koja može biti okidač za nastanak dijabetesa. Takođe, one mogu izazvati oštećenja krvnih žila, živaca i organa. WebMD upozorava da je zanemarivanje čak i najmanjih odstupanja od norme opasno za zdravlje. Glavni simptomi hiperglikemije su neobjašnjivi umor, zamagljen vid, prečesto mokrenje i suva koža.

Nizak raspon šećera ili hipoglikemija pojavljuje se koncentracijama glukoze u krvi ispod 3.9 mmol/L. Ta je pojava mnogo ređa, ali može dovesti do gubitka svesti i moždanog udara. Hipoglikemija može biti posledica raznih zdravstvenih stanja, uključujući oštećenja bubrega i jetre. Oni koji pate od hipoglikemije osećaju jaku slabost, vrtoglavicu, glavobolje i drhtanje.

Možda vas zanima

Glavno oružje protiv hiperglikemije i hipoglikemije je zdrav način života. Ako u porodici imate istoriju tih stanja, važno je da redovno kontrolišete raspon šećera u krvi i reagovati na svako odstupanje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: