Ishrana 4

10.09.2024.

8:09

Ova hrana je najlošija za krvne sudove: "Truje" telo, a mnogi je obožavaju

Lekari i nutricionisti često govore o važnosti pravilne i zdrave ishrane jer je to jedan od faktora od kojih zavisi zdravlje celog organizma.

Izvor: Index.hr

Ova hrana je najlošija za krvne sudove: "Truje" telo, a mnogi je obožavaju
Shutterstock/KateYudina

Podeli:

Međutim, i dalje često posežemo za hranom koja je vrlo štetna i koja, prema rečima gastroenterologa, truje telo.

Posebno je važno ograničiti konzumaciju kobasica i dimljenih proizvoda. Na krvne sudobe negativno utiču i naizgled bezopasne poslastice poput kupovnih peciva, bombona, kolača, mafina, kečapa, umaka i raznih grickalica.

Takva hrana puna je soli, konzervansa, šećera, raznih aditiva, pa i hidrogenizovanih ulja i margarina. Te jeftine zamene za maslac pri zagrevanju oslobađaju kancerogene materije i otpuštaju ih u telo.

Transmasti su opasne jer ih telo ne apsorbuje, već se talože u vezivnom tkivu i odlaze u potkožno masno tkivo. To otežava proizvodnju insulina, utiče na stvaranje gasova u krvnim sudovima i povećava rizik od srčanih bolesti.

Drugim rečima, transmasti povećavaju nivo holesterola, izazivaju insulinsku rezistenciju i dijabetes. Uzrokuju povećanje telesne težine što opterećuje razne organe i sisteme.

Ukratko, za zdravo telo i duh važno je jesti namirnice bogate hranjivim materijama koje hrane mikrobiom: voće, povrće, celovite žitarice, orašasti plodovi, semenke i mahunarke.

Sva ta hrana sadrži vlakna i polifenole koji hrane dobre bakterije. Dobra opcija je fermentisana hrana poput kefira, kiselog kupusa i kimčija, koja je bogata probioticima koji pogoduju crevima. I, naravno, ne zaboravite da pijete puno vode.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: