Ishrana 0

07.09.2024.

8:06

Pet vrsta semenki koje će vam pomoći u snižavanju holesterola

Za zdravlje je važna raznovrsna i uravnotežena ishrana, što podrazumeva uključivanje nekih vrsta semena.

Izvor: Index.hr

Pet vrsta semenki koje će vam pomoći u snižavanju holesterola
avijit bouri/Shutterstock

Podeli:

One sadrže obilje esencijalnih hranljivih materija koje podržavaju različite funkcije u telu. Portal Doctor Peter objavio je koji se smatraju najzdravijim i zašto.

Seme bundeve sadrži dosta magnezijuma, koji utiče na zdravlje kostiju, normalizuje krvni pritisak i jača nervni sistem. Takođe smanjuju rizik od razvoja dijabetesa i regulišu šećer u krvi. Sadrže mangan, hrom, gvožđe i silicijum. Fitosteroli sadržani u njima smanjuju količinu lošeg holesterola i pomažu u zaštiti od ateroskleroze. Masne kiseline u njihovom sastavu utiču na jačanje srca i krvnih sudova. Vitamin E poboljšava zgrušavanje krvi i smanjuje verovatnoću stvaranja krvnih ugrušaka. Kukurbitin pomaže u uklanjanju parazita iz tela.

Seme lana sadrži dosta tiamina koji je važan za pravilan metabolizam masti i ugljenih hidrata u telu, funkcionisanje nervnog sistema, zdravlje srca i krvnih sudova. Sadrže omega-3 i alfa-linolensku kiselinu. Arginin jača srce i poboljšava imunitet. Seme lana sadrži i mikroelemente koji su važni za normalno funkcionisanje organizma.

Seme kima sadrži veliku količinu antioksidanata. Timokinon smanjuje rizik od ateroskleroze i štiti ćelije jetre i mozga. Oni su korisni za ljude koji pate od alergija.

Seme susama sadrži bakar, gvožđe, kalijum, cink, silicijum, fosfor i mangan. Sesamin usporava starenje organizma. Susam poboljšava funkciju mozga, budnost i funkciju gastrointestinalnog trakta i pomaže u prevazilaženju nesanice.

Seme suncokreta sadrži mnogo vitamina, kao i cink, mangan, kalcijum, selen, fosfor i magnezijum. Oni jačaju imuni sistem i pomažu u izbegavanju postporođajne depresije.

Pomoć: Ako imate problema sa želucem i jetrom, treba da konzumirate semenke sa oprezom i konsultujte se sa lekarom pre jela.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

22 h

Podeli: