Ishrana 0

02.09.2024.

13:54

Rešite ih se: Ovih 12 loših navika usporava metabolizam

Sedeći način života može negativno uticati na brzinu metabolizma. Bilo bi dobro da se bavite nekom aktivnošću ili bar prošetate te smanjite potrošnju slatkih pića i povećate unos vode

Izvor: 24sata.hr

Rešite ih se: Ovih 12 loših navika usporava metabolizam
Lee Charlie/Shutterstock

Podeli:

U nastavku pročitajte kojih to 12 navika znatno usporavaju metabolizam.

Stres

Kada ste u stresnoj situaciji, vaše telo proizvodi hormon koji se zove kortizol. Ali ako ste zaglavljeni u zoni stresa, telo misli da se još uvek borite, pa nastavlja da proizvodi kortizol. Visok nivo ovog hormona otežava vašem telu da koristi insulin. Ovo usporava vaš metabolizam i podstiče povećanje telesne težine.

Možda vas zanima

Ne unosite dovoljno vode

Ako ne pijete dovoljno vode, vaš metabolizam se može usporiti. Neka istraživanja pokazuju da voda pomaže telu da sagoreva energiju i podstiče gubitak težine. Voda takođe može da vam napuni donekle želudac tako da možete jesti manje nezdrave hrane koja vas ugoji. | 

Stroge dijete

Važno je kako ćete izgubiti težinu, ukoliko vam je to cilj.  Ako ne jedete dovoljno, vaš metabolizam se usporava. Teške dijete, posebno kada vežbate, navikavaju vaše telo na manje kalorija. Ovo može otežati gubitak težine.

Upotreba rafinisanih ugljenih hidrata

Rafinisani ugljeni hidrati se veoma razlikuju od ugljenih hidrata koji se nalaze u integralnim žitaricama, voću i povrću. Nemojte posezati za rafinisanim ugljenim hidratima poput belog brašna i šećera.

Možda vas zanima

Česta konzumacija alkohola

Jedna čaša vina vas neće ubiti. Međutim, piće svake noći može "ubiti" vaš metabolizam. Jednom kada alkohol uđe u vaš sistem, on ometa brzinu kojom vaše telo sagoreva masti, što dovodi do toga da vaše telo sagoreva manje masti i usporava vaš metabolizam. Ako pokušavate da ubrzate metabolizam, držite se vode.

Preskakanje doručka

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali zbog brzine, posla, škole, obaveza, može se desiti da preskočite taj obrok. Možda ne mislite da je to velika stvar, ali to u velikoj meri utiče na telo, i na metabolizam.

Nedostatak treninga snage

Trening s tegovima je odlična strategija da sprečite usporavanje vašeg metabolizma. Pokazalo se da trening snage ubrzava metabolizam kod zdravih ljudi, kao i kod onih koji imaju srčana oboljenja ili su gojazni. Povećava mišićnu masu, a čak i minimalni trening snage povećava potrošnju energije.

Nedovoljno sna

San je izuzetno važan za dobro zdravlje. Manje spavanja nego što vam je potrebno može povećati rizik od mnogih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes i depresiju. Rezultati nekoliko studija pokazuju da neadekvatna količina sna takođe može smanjiti brzinu metabolizma i povećati verovatnoću povećanja telesne težine.

Mali unos proteina

Studije pokazuju da unos proteina privremeno ubrzava metabolizam za oko 20–30% u poređenju s 5–10% za ugljene hidrate i 3% ili manje za masti. Iako se metabolizam neizbežno usporava tokom gubitka težine i nastavlja da usporava tokom održavanja težine, dokazi sugerišu da veći unos proteina može da umanji ovaj efekat.

Slatka pića

Pića zaslađena šećerom su štetna po zdravlje. Prekomerna konzumacija može dovesti do raznih bolesti kao što su dijabetes i gojaznost. Mnogi negativni efekti napitaka zaslađenih šećerom mogu se pripisati fruktozi. Beli kristalni šećer sadrži 50% fruktoze, dok visokofruktozni kukuruzni sirup sadrži 55% fruktoze. Ako često pijete napitke zaslađene šećerom, to može usporiti vaš metabolizam.

Sedenje

Položaj sedenja može dovesti do znatnog smanjenja broja kalorija koje sagorevate svakog dana. Mnogi ljudi većinu dana provode sedeći, posebno oni koji rade u kancelariji, a to može negativno uticati na brzinu metabolizma i opšte zdravlje.

Premali kalorijski unos

Unošenje premalo kalorija može usporiti metabolizam. Iako je kalorijski deficit neophodan za gubitak težine, može biti kontraproduktivno ako unosite premalo kalorija. Kada dramatično smanjite unos kalorija, vaše telo oseća da dobija vrlo malo hrane i smanjuje brzinu kojom sagoreva kalorije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: