Ishrana 1

02.09.2024.

15:30

Četiri zdrava obroka koja mogu da pomognu pri stabilizaciji šećera u krvi

Održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi ključno je za celokupno zdravlje, posebno za one koji pate od insulinske rezistencije.

Izvor: Index.hr

Četiri zdrava obroka koja mogu da pomognu pri stabilizaciji šećera u krvi
Shutterstock/New Africa

Podeli:

Odabir grickalica bogatih vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima može pomoći u stabilizaciji nivoa glukoze i čak poboljšati osetljivost na insulin, što ih čini odličnim izborom za kontrolu šećera u krvi.

Dijetetičar Rimas Geiga za She Finds izdvojio je četiri primera zdravih i ukusnih obroka u kojima ćete uživati, a istovremeno će pozitivno uticati na nivo šećera u krvi.

Puding od čija semenki

Čija semenke su nutricionistički pokretač, posebno kada je reč o kontroli šećera u krvi. Giga ističe da su "čija semenke izvrstan izvor vlakana i omega-3 masnih kiselina".

Kada se te sitne semenke namoče u tečnost, šire se i stvaraju materiju sličnu gelu, koja usporava probavu, sprečavajući brze skokove šećera u krvi. Da biste napravili ovaj međuobrok, jednostavno pomešajte čija semenke s nezaslađenim bademovim mlekom i malo vanile i ostavite da odstoji preko noći.

Rezultat je puding koji ne samo da je ukusan već i delotvorno pruža energiju i povećava osetljivost na insulin.

"Zahvaljujući velikom udelu vlakana, puding od čija semenki podržava kontrolu šećera u krvi i pruža dugotrajnu sitost", dodaje dijetetičar.

Grčki jogurt s lanenim semenkama

Kombinovanje grčkog jogurta sa semenkama lana stvara međuobrok koji nije samo kremast i zasitan već je i koristan za kontrolu šećera u krvi, prenosi She Finds.

"Grčki jogurt je bogat proteinima i probioticima, koji su neophodni za zdravlje creva i osetljivost na insulin. Kada dodate semenke lana, koje su prepune vlakana i alfa-linolenske kiseline (ALA), kombinacija poboljšava probavu i održava stabilan nivo šećera u krvi", objašnjava on.

Preporučuje se odabir običnog, nezaslađenog jogurta kako biste izbegli dodatne šećere, te dodavanje kašičice mlevenih lanenih semenki za najbolje rezultate.

Kriške jabuke s puterom od badema

Jabuke i puter od badema klasičan su spoj koji nije samo ukusan već je i odličan za kontrolu šećera u krvi.

"Jabuke su fantastičan izvor vlakana, posebno kada se jedu s korom, dok puter od badema osigurava zdrave masti i proteine", ističe dijetetičar.

Ova kombinacija pomaže da se uravnoteži nivo šećera u krvi i osigurava ravnomerno oslobađanje energije. Vlakna u jabukama usporavaju apsorpciju šećera, a zdrave masnoće u maslacu od badema pomažu vam da duže ostanete siti, smanjujući rizik od skokova šećera u krvi.

Pečena leblebija

Iako su sve navedene opcije bile slatke, Giga je izdvojio i jednu za one koji više vole slanu hranu. Za hrskavi i zadovoljavajući međuobrok najbolji je izbor pečena leblebija.

"Leblebija nije samo dobar izvor proteina već je i bogata vlaknima, koja su neophodna za kontrolu nivoa šećera u krvi", kaže on. Zatim dodaje: "Pečene leblebije s malo maslinovog ulja i vašim omiljenim začinima čine ukusan međuobrok koji pomaže da se stabilizuje šećer u krvi, jer osigurava sporo, kontinuirano otpuštanje glukoze u krvotok. Osim toga, vlakna i proteini u leblebiji poboljšavaju osetljivost na insulin, što ovo čini idealnim međuobrokom za one koji žele da kontrolišu nivo šećera u krvi."

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: