Ishrana 0

31.08.2024.

12:35

Ovaj domaći napitak je postao viralan na Tik Toku, ali da li je zaista toliko dobar? VIDEO

Svuda po internetu su dostupni različiti načini za gubljenje kilograma, a među njima je pravu buru podigao matičnjak.

Izvor: B92.net

Ovaj domaći napitak je postao viralan na Tik Toku, ali da li je zaista toliko dobar? VIDEO
encierro/Shutterstock

Podeli:

Domaći napitak od matičnjaka navodno pomaže pri varenju, reguliše šećer u krvi, smanjuje nadimanja i utiče na kilograme. Koliko je sve to tačno, objasnio je nutricionista.

Ovaj napitak je postao posebno popularan na TikToku i uglavnom se recepti sastoje od listova biljke koji se potapaju u toplu ili hladnu vodu, ponekad se u napitak stavi đumbir, beli luk ili med radi poboljšanja ukusa i koristi.

"Matičnjak je biljka koja ima blagi miris limuna. Ljudi je koriste iz raznih razloga, uključujući jačanje imunološke funkcije, podsticanje varenja, ublažavanje anksioznosti i stresa, smanjenje holesterola i borbu protiv herpesa", kaže dijetetičarka Liz Vajnandi.

Ova biljka čak može da pomogne i u ublažavanju menstrualnih grčeva.

"Matičnjak je bezbedan kada se konzumira u hrani i suplementima, ali treba uzeti u obzir da nedostaju dugoročni dokazi. Preporučuje se da razgovarate sa svojim lekarom i diskutujete o odgovarajućoj dozi i koliko dugo možete da konzumirate", savetuje stručnjak, a piše First for women.

Ipak, iako verovatno za većinu ovaj napitak neće biti štetan, ne postoje zvanične potvrde da pomaže kod mršavljenja.

@anita_stoyan Replying to @Maryanne ONeill498 The long awaited lemon balm recipe!! Boost your immune system, add a scoop of colsotrum to boost your gut health #lemonbalm #immunesystem #immuneboost #guthealth #elixir #tincture ♬ Wine Into Whiskey - Tucker Wetmore

Bitno je da se vaš proces mršavljenja ne bazira na ovom napitku jer može doći i do neželjenih efekata matičnjaka.

"Treba biti oprezan kod određenih populacija, uključujući decu, starije osobe, trudnice i dojilje. Neka zdravstvena stanja poput bolesti štitne žlezde mogu se pogoršati uzimanjem suplemenata matičnjaka, a neki lekovi na recept mogu imati neželjene efekte", upozorava Veinandi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: