Ishrana 0

16.03.2024.

8:02

Ovih pet namirnica će vam poboljšati zdravlje bubrega

Naši bubrezi su izvanredni organi. Filtriraju otpadne proizvode iz naše krvi, uravnotežuju elektrolite i proizvode hormone vitalne za celokupno zdravlje.

Izvor: Index.hr

Ovih pet namirnica će vam poboljšati zdravlje bubrega
Shutterstock/Volodymyr Plysiuk

Podeli:

Međutim, uključivanje određenih namirnica u ishranu može poboljšati naše celokupno zdravlje, pa tako i zdravlje bubrega.

Urolog dr Prakaš Čandra Šeti i nefrologinja Manju Agarval naveli su pet namirnica koje mogu poboljšati zdravlje bubrega ako se češće konzumiraju.

Borovnice

Bogate vitaminima i mineralima, borovnice sadrže antioksidanse poput antocijana koji smanjuju upalu i štite od oksidativnog stresa. Takođe imaju nizak udeo natrijuma, kalijuma i fosfora, što ih čini prikladnima za osobe s problemima s bubrezima.

Uključivanje borovnica u ishranu može pomoći u regulaciji krvnog pritiska i sprečiti razvoj kamenja u bubrezima, navode lekari za Indian Express.

Losos

Ova masna riba, koja obiluje omega-3 masnim kiselinama, poseduje protivupalna svojstva koja podstiču zdrav kardiovaskularni sistem.

Konzumacija lososa može da snizi nivo holesterola, čime se smanjuje rizik od bolesti bubrega, tvrde urolog i nefrologinja.

Osim toga, losos je izvrstan izvor proteina, koji osigurava esencijalne aminokiseline ključne za celokupno zdravlje i funkciju mišića.

Kelj

Zbog niskog udela kalijuma, kelj je pogodan za osobe s bubrežnim bolestima koje treba da ograniče unos kalijuma. Uključivanje kelja u svakodnevnu ihranu može pomoći u regulaciji rada bubrega i poboljšati opštu dobrobit.

Beli luk

Beli luk, vekovima poznat po svojim lekovitim svojstvima, sadrži alicin koji ima antibakterijsko i protivupalno delovanje. Redovna konzumacija belog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska, sprečava srčane bolesti povezane s povišenim nivoima holesterola i štiti bubrege.

Dodavanje belog luka obrocima ne samo da poboljšava ukus, već pruža i dodatnu zaštitu od bolesti bubrega, tvrde dr Šeti i Agarval.

Kinoa

Kao celovita žitarica bez glutena, kvinoa je bogata proteinima, vlaknima, gvožđem i magnezijumom, zajedno s drugim bitnim nutrijentima. Za razliku od mnogih žitarica, kvinoa ima malo kalijuma i fosfora, što je čini prikladnom alternativom za osobe s problemima s bubrezima.

Njen visok sadržaj vlakana pomaže da se stabilizuje nivo šećera u krvi i podstakne zdravlje probavnog sistema.

Ako kinou učinimo svojim primarnim izvorom energije umesto drugih ugljenih hidrata, to može značajno uticati na zdravlje bubrega, kažu urolog i nefrologinja.

Dr Šeti takođe naglašava moć hidratacije za poboljšanje zdravlja bubrega.

"Voda je ključna za ispiranje toksina i otpadnih materija iz vaših bubrega, stoga ciljajte na najmanje osam čaša vode dnevno, zavisno od vašeg nivoa aktivnosti i klime", zaključuje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: