Ishrana 0

25.08.2024.

10:15

Ovo je najzdravija vrsta ribe: Odličan izvor proteina; snižava holesterol

Od jednostavno pečene ili pržene ribe, do marinirane i konzervirane verzije. Njena popularnost nije samo zbog ukusa, već i zbog činjenice da je lako dostupna riba, a ujedno i vrlo zdrava.

Izvor: sensa.hr

Ovo je najzdravija vrsta ribe: Odličan izvor proteina; snižava holesterol
Dani Vincek/Shutterstock

Podeli:

Skuša je bogata Omega-3 masnim kiselinama, uključujući eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA). Konzumacija skuše pomaže u povećanju nivoa HDL (dobrog) holesterola, koji pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvnih sudova i vraća ga u jetru, gde se razgrađuje i izlučuje iz tela.

Viši nivo HDL holesterola povezan je sa manjim rizikom od srčanih bolesti. Visok nivo triglicerida povezan je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema. Redovan unos Omega-3 masnih kiselina može da smanji nivo triglicerida za čak 15-30%.

Možda vas zanima

Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju nivoa LDL (lošeg) holesterola. LDL holesterol je glavna komponenta koja doprinosi stvaranju plakova u arterijama, što može da dovede do ateroskleroze (zadebljanje arterija) i povećanog rizika od srčanog udara. Smanjenjem nivoa LDL-a, skuša pomaže u održavanju zdravih krvnih sudova.

Izvor je visokokvalitetnih proteina, što je važno za rast, obnovu tkiva i održavanje mišićne mase. Takođe je bogata vitaminima, a organizmu nudi i selen koji ćelije štiti od oksidativnog stresa. Kako sadrži jod, u malim količinama, korisna je u zaštiti delovanja štitne žlezde.

Skuša je ukusna i može da se priprema na različite načine, ali treba izbegavati prženje u dubokom ulju jer to može da poništiti neke zdravstvene prednosti ribe.

Možda vas zanima

kardiolozi tvrde

Ova masna hrana je idealna za zdravlje srca

Naučna istraživanja pokazuju da ishrana bogata zasićenim mastima znatno povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti, što je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu.

8:30

12.6.2024.

93 d

Konzumacija skuše dva do tri puta nedeljno može značajno da doprinese smanjenju holesterola i zaštiti srca.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: