Ishrana 0

19.08.2024.

11:01

Gorušica: Koji su simptomi i kako je se rešiti

Gorušica predstavlja neprijatan osećaj pečenja ili žarenja (paljenja) u grudima, najčešće iza donjeg dela grudne kosti, koji se postepeno širi kroz jednjak do grla.

Izvor: B92.net

Gorušica: Koji su simptomi i kako je se rešiti
Shutterstock/Orawan Pattarawimonchai

Podeli:

Gorušica se uglavnom pojačava nakon jela, kada se leži ili kada smo savijeni.

Zašto se javlja gorušica?

Šta uzrokujue gorušicu? Gorušica nastaje kao posledica nadržaja sluzokože jednjaka hlorovodoničnom kiselinom iz želuca, najčešće zbog slabosti donjeg stezača jednjaka (DES), mišića koji štiti završni deo jednjaka od dejstva sadržaja iz želuca, često u sklopu postojanja želudačne kile ili hijatus hernije i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB)

Povremena gorušica je veoma česta i ne predstavlja razlog za brigu. Većina osoba može da kontroliše neprijatnosti uzrokovane gorušicom promenom načina ishrane i života.

Gorušica koja se češće i duže javlja, i koja remeti svakodnevne životne aktivnosti može predstavljati simptom ozbiljnijeg oboljenja koje je neophodno detaljno ispitati.

Simptomi gorušice

Klinička prezentacija gorušice može biti raznolika, ali se grubo može svrstati u tri kategorije: sa tipičnim simptomima, sa atipičnim simptomima i sa komplikacijama bolesti.

Ove tri kategorije čine klinički spektar gorušice.

Tipični simptomi su gorušica i regurgitacija. Manje od polovine pacijenata sa tipičnim simptomima ima erozivni ezofagitis.

Tipične manifestacije: Gorušica, regurgitacija, erozivni ezofagitis, neerozivna refluksna bolest.

Atipične manifestacije: Bol sličan anginoznom, larigitis, kašalj sličan astmi.

Ostali imaju neerozivnu refluksnu bolest. Ni učestalost, ni intenzitet tegoba nisu dobar prediktor prisustva epitelnih lezija (ezofagitisa).

Neerozivna refluksna bolest ne predstavlja blagu formu GERB, već entitet koji ima nešto drugačiji patofiziološki mehanizam generisanja tegoba, ali istu kliničku prezentaciju i tok bolesti kao erozivni ezofagitis.

Sem bola sličnog anginoznom, ostale atipične manifestacije gorušice nastaju usled oštećenja susednih organa patološkim refluksom želudačnog sadržaja.

Tako, gorišica može da se manifestuje prolongiranom promuklošću koja je posledica refluksom uzrokovanog oštećenja larinksa.

Hronična aspiracija kiselog želudačnog sadržaja može uzrokovati protrahirani kašalj, sličan astmatičnom.

Kada se javlja gorušica u trudnoći?

Gorušica može da javi bila kada tokom trudnoće. Najčešće je prisutna tokom drugog i trećeg trimestra, jer je tada materica sve veća i pritiska želudac. Kako trudnoća odmiče, beba se razvija i vrši pritisak na stomak, a to takođe može da utiče na pojavu gorušice.

Gorušica nije opasna i ne smeta bebi. Ako se javlja konstantno, dovodi do nelagodnosti, čak i bolova kod trudnice. To može da utiče na kvalitet samog života. Zato se preporučuje da ukoliko gorušica potraje i ne prolazi, što pre rešite problem, jer može da ošteti jednjak. Čim uočite simptome gorušice, krenite sa odgovarajućim lečenjem.

Lečenje tokom trudnoće nemojte raditi na svoju ruku, već isključivo uz savete lekara. Samo tako možete da izbegnete potencijalne komplikacije i rizike.

Korišćenje lekova za gorušicu u trudnoći zavisi od osobe do osobe. Nekada su potrebne veće količine, ali sve uz dogovor sa lekarom.

Šta jesti kada imate gorušicu?

Voće i povrće su namirnice bogate hranjivim materijama, relativno niske u kalorijama i mogu biti odličan izvor vlakana. Iako imate gorušicu, možete tolerisati širok spektar voća i povrća.

Iako vas muči gorušica, možete jesti banane, bademe, zeleno lisnato povrće, ovsene pahuljice, i možete piti čaj od đumbira, koji će vam smiriti nadraženi želudac.

Hrana kao što su orasi i koštunjičavo voće, kikiriki puter i maslinovo ulje su dobri primeri, kao i bezmasno meso kao što su pileće i ćureće grudi. Masne ribe poput lososa i tune takođe su korisne jer su bogati izvori omega-3 masnih kiselina, polinezasićenih masti koje mogu pomoći u smanjenju iritacije stomaka.

Koje namirnice izbegavati kada imate gorušicu?

Prevencija je najbolji način da se izborite sa gorušicom, ali to mnogi ne znaju. Osobe koje pate od gorušice redovno koriste medikamente radi kontrolisanja gorušice, ali tegobe se mogu smanjiti i na drugi način. Sve što treba da uradite je da napravite neke izmene u vašoj ishrani

Obratite pažnju šta jedete. Ljuta hrana izrazito pojačava lučenje želudačne kiseline. Takođe i kisela hrana, citrusi, paradajz (u bilo kojem obliku), beli luk i začinjena hrana. Sve ovo izbegavajte ili ako je to neizvodljivo, smanjite upotrebu nekih od navedenih namirnica.

Jedite lako svarljivu, kašastu, barenu hranu. Lako svarljiva hrana se u želucu zadržava manje nego ona koje se dugo vari, pa je i količina kiseline manja. Ona takođe potpomaže rad creva i olakšava izbacivanje štetnih materija.

Gazirana pića podstiču želudačne sokove. Pijte vodu, ostavite gazirano, verovatno i sami vidite da vam ne prija. Takođe izbegavajte alkohol, kafu i čaj.

Oprezno sa slatkišima. Smanjite ne najmanju meru čokoladu i slatkiše, kao i masnu, prženu hranu i mesne prerađevine.

Kako se rešiti gorušice prirodnim putem?

Kada se gorušica redukuje prirodno, i nije izazvana većim problemima digestivnog trakta, prevashodno je preporučljivo izbegavanje hrane koja je izaziva. Najčešća hrana koja izaziva vraćanje želudačne kiseline u jednjak je prethodno navedena.

Dakle – potrebno je izbegavati namirnice visoke kiselosti.

Osim toga, protiv gorušice možete koristiti i hranu koja generalno deluje blagotvorno na stomak i crevnu floru, prevashodno probiotike.

Pored toga, možete žvakati žvaku.

Ko žvaće žvaku, automatski proizvodi više pljuvačke. Ova pljuvačka je blago bazna i može, u ograničenoj meri, neutralisati želudačnu kiselinu. Prijatna dodatna korist je da će zbog toga osobe češće gutati, čime će kiselina biti vraćena tamo gde joj je mesto: u želudac! Međutim, bitno je upamtiti da žvakanje žvakaćih guma ne pomaže kod akutne, jake gorušice.

Radije se može koristiti kao preventivna mera. Najbolje je odabrati vrste žvakaćih guma koje nisu previše oštre kako bi se izbegle dodatne iritacije.

Koji je najbolji čaj za gorušicu?

Veoma preporučljiv kućni lek za gorušicu je čaj. Čaj posebno pomaže kada se pekući, oštri bolovi javljaju ne samo u grudima, već i u usnoj i ždrelnoj regiji i jednjaku.

Odlični čajevi za gorušicu su čaj od komorača ili kamilice kao kućni lek za gorušicu. Čaj od kima takođe može da umiri iritiranu sluzokože i želudac. Ove varijacije čaja su vrlo lako podnošljive i stoga su veoma preporučljive kao kućni lekovi za gorušicu. Treba ih piti ujutru i polako.

Među manje pogodnim vrstama čaja za gorušicu spadaju voćni čaj i čaj od nane. Voćni čaj sadrži voćnu kiselinu i time pojačava gorušicu. Čaj od nane nije preporučljiv zbog svog opuštajućeg dejstva na mišiće i stimulacije proizvodnje želudačne kiseline.

Kada se treba javiti lekaru?

Ukoliko se desi sledeće, obavezno se javite lekaru.

  • Kada se gorušica javlja češće od dva puta nedeljno

  • Kada je čest osećaj gorušice u grlu

  • Kada simptomi postoje i pored uzimanja lekova

  • Kada imate osećaj otežanog gutanja

  • Kada imate stalan osećaj mučnine ili povraćanja

  • Kada gubite na težini zbog lošeg apetita ili otežanog uzimanja hrane

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: