Ishrana 2

19.08.2024.

21:20

Da li je niskokaloričan sladoled zdrav?

Postoje i niskokalorične varijante sladoleda, ali postavlja se pitanje da li su zdrave?

Izvor: rt.rs

Da li je niskokaloričan sladoled zdrav?
RachenArt/Shutterstock

Podeli:

Jedna kugla sladoleda posle posla, sutra onaj čokoladni na štapiću dok čekamo prevoz, za vikend se podrazumeva porodično pakovanje. Sladimo se i rashlađujemo sladoledima, a kilogrami se samo smeškaju. Da li bi nam u tim slučajevima "pomogao" niskokalorični sladoled?

Izgleda da može, ako se pravi od mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti, bez šećera ili sa mlečnim alternativa kako bi se smanjio broj kalorija.

Naravno, trebao bi se konzumirati umereno i u skladu sa izbalansiranom ishranom. Međutim, to ne mora nužno da znači  da su ovi deserti zdravi.

Obratiti pažnju na sastav

Neki niskokalorični sladoledi mogu biti dosta prerađeni, dok drugi sadrže više šećera od običnog sladoleda. Proizvođači ne koriste magiju da smanje kalorije, masti i šećer u sladoledu pa se umesto toga često oslanjaju na veštačke zaslađivače (kao što su šećerni alkoholi) da bi pružili očekivani ukusan ukus.

Najbolje je čitati etikete kada kupujemo i ako vidimo da je spisak sastojaka predugačak, bolje da osustanemo jer je sigurno veoma prerađen slatkiš. Drugo, to što ima manje kalorija, ne znači nužno da ima i manje šećera, te je čitanje tablice na etiketi veoma važno. Previše dodatog šećera povezano je sa brojnim bolestima, te izbegavati sladolede sa više od 16 grama šećera po porciji.

Neophodno je obratiti pažnju i da li su uključene zamene za šećer, veštačke arome i boje za hranu. Na primer, veštački zaslađivači mogu izazvati gastro smetnje, jer ih telo ne može u potpunosti da svari. To je realnost koja može dovesti do problema sa stomakom kao što su nadimanje, gasovi i dijareja u zavisnosti od osetljivosti.

Zato bi trebalo da pronađemo proizvode sa kraćim listama sastojaka, jer se oni obično manje obrađuju, piše Heltlajn.

Najbolja opcija - voće, grčki jogurt, med

Za zdravije opcije, najbolje je sam napravite niskokalorični sladoled kod kuće. Tu ćemo biti sigurni šta tačno stavljamo - zato je preporuka da grčki jogurt, izblendiramo sa šumskim voćem i komadićima crne čokolade, možemo da dodamo med, zatim prespemo u kalupe i zaledimo. I tako, vrlo jednostavno imamo osvežavajuću i zdravu opciju ledene poslastice.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: