Ishrana 0

19.08.2024.

8:04

Ove naizgled zdrave namirnice koje jedemo svakodnevno nas zapravo goje

Nedavno sastavljena lista hrane i pića koja se obično konzumiraju u SAD-u, može objasniti zašto mnogi odrasli nehotice premaše preporučene nivoe zasićenih masti i dodatog šećera u svojoj svakodnevnoj ishrani, prema nedavnoj studiji.

Izvor: Klix.ba

Ove naizgled zdrave namirnice koje jedemo svakodnevno nas zapravo goje
Shutterstock/Olga Miltsova

Podeli:

Osim najvećih izvora svake kategorije hrane – sira za zasićene masti i bezalkoholnih pića za dodati šećer – studija identifikuje dužu listu popularnih izvora koji objašnjavaju zašto je tako teško ograničiti masti i šećer na preporučenih 10 procenata dnevnih kalorija. Uz prekomernu konzumaciju neočekivanih izvora masti i šećera poput piletine i kečapa, na primer, dolazi i rizik od raznih bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak.

Analiza podataka od preko 35.000 odraslih Amerikanaca deo je projekta čiji je cilj razvoj istraživačkog alata koji može da pojednostavi procenu ovih nedostataka u ishrani. Rad takođe može otvoriti oči potrošačima za neočekivane izvore masti i šećera koji se zbrajaju tokom dana - i možda ubediti kupce da čitaju etikete da vide gde su ti skriveni izvori, kažu istraživači.

Možda vas zanima

"Pileći file se promoviše kao hrana sa nižim sadržajem zasićenih masti, ali i dalje ima malo zasićenih masti. Međutim, korisno je znati da hrana sa manjim količinama takođe polako dodaje zasićene masti na prikriven način u ishranu", rekao je prvi autor Kristofer Tejlor, profesor i direktor medicinske dijetetike na Fakultetu zdravstvenih i rehabilitacionih nauka Univerziteta Ohajo.

On je napomenuo da to ovu hranu ne čini lošim izborom, već da se radi o tome da se "bude svestan koliko jutarnja kafa može da doprinese".

Postoji i dosta dodatog šećera, što je problem politike javnog zdravlja, rekla je glavna autorka Suzan Šembre, vanredni profesor onkologije na Sveobuhvatnom centru za rak Univerziteta Džordžtaun.

"Ima ga svuda. Ima ga u toliko neočekivanih namirnica, i često u iznenađujućim količinama", rekla je ona.

Možda vas zanima

Studija je nedavno objavljena u časopisu Nutrients. Istraživači su analizirali podatke od 36.378 odraslih Amerikanaca starosti 19 i više godina koji su učestvovali u Nacionalnoj anketi o zdravlju i ishrani od 2005. do 2018. godine. Anketa je prikupila 24-časovna prisećanja na ishranu svakog učesnika.

Sve u svemu, najveći izvori zasićenih masti bili su sir, pica, sladoled i jaja. Vodeći izvori dodatog šećera bili su bezalkoholna pića, čaj, voćni napici, kolači i pite. Prema listi hrane "Šta jedemo u Americi", druge kategorije koje doprinose unosu zasićenih masti uključuju nareske, zamene za pavlaku, pomfrit i punomasno mleko. Kategorije sa dodatkom šećera uključuju začine na bazi paradajza, žitarice, energetska pića i hleb sa kvascem.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: