Ishrana 3

18.08.2024.

11:04

Zbog čega je pogrešno piti hladna pića na visokim temperaturama?

Povećana telesna temperatura dovodi do znojenja koje dovodi do prekomernog gubitka telesnih tečnosti, a čak i mali deficiti tečnosti mogu izazvati fizičku nelagodnost kao što su smanjena koncentracija, mučnina, vrtoglavica ili glavobolja.

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr

Zbog čega je pogrešno piti hladna pića na visokim temperaturama?
Shutterstock/Inspiration GP

Podeli:

Kod osetljivih osoba mogu se razviti i problemi s cirkulacijom, a dehidraciji su posebno podložna deca, starije osobe i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom.

Preporučeni dnevni unos tečnosti zavisi od nekoliko faktora kao što su telesna težina, starost i nivo fizičke aktivnosti. Potreba za unosom tečnosti može se, osim vodom, zadovoljiti i ceđenim ili hladno ceđenim sokovima od voća i povrća, bistrim supama, nezaslađenim toplim i hladnim čajevima, negaziranim pićima bez šećera i mleka.

Možda vas zanima

HZJZ savetuje izbegavanje pića koja sadrže kofein, tein i alkohol, kao i zaslađenih pića, jer podstiču izlučivanje tečnosti iz organizma. Ako je znojenje intenzivno, izotonična pića su najbolja za brzo vraćanje izgubljenih elektrolita.

Ledeni napici donose više štete nego koristi

Osećaj žeđi ponekad ne prati potrebe organizma za vodom, pa se preporučuje da se tečnost pije u redovnim intervalima, bez obzira na osećaj žeđi. Važno je izbegavati veoma hladna pića, koja nas trenutno mogu rashladiti, ali i dovesti do sužavanja krvnih sudova, smanjujući gubitak toplote. Hladni napici samo hlade gornji deo digestivnog sistema i brzo poprimaju telesnu temperaturu, stoga ne smanjuju temperaturu celog tela.

Pića koja su na ivici smrzavanja nanose više štete nego koristi. Zbog velikih temperaturnih razlika oštećuju one delove tela sa kojima dolaze u kontakt i dugoročno izazivaju oštećenje površinskog tkiva digestivnog trakta, stvarajući tako prostor za zadržavanje mikroorganizama i mogući razvoj upale. Da biste nadoknadili izgubljenu tečnost i osvežili se, pijte vodu i nezaslađeni čaj na sobnoj temperaturi.

Možda vas zanima

Hladna pića imaju nepoželjan efekat - povećavaju osećaj toplote.

Veoma je važna i pravilna ishrana, upozoravaju iz HZJZ. Osnova takve dijete treba da bude voće, povrće i hrana sa visokim sadržajem vlakana. Masna i začinjena hrana nije poželjna jer stvara osećaj težine, pojačava znojenje i može izazvati dehidraciju. Dovoljan unos vitamina i minerala je neophodan jer su oni veoma važni tokom leta kada smo najviše izloženi suncu.

Vitamini i minerali su važni za zdravlje kože tokom leta kada je rizik od UV zračenja veći.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: