Ishrana 3

12.08.2024.

9:37

Tri razloga zašto bi trebalo unositi više probiotika

Od svih suplemenata koji postoje, probiotici zaslužuju mesto na listi prioriteta.

Izvor: Klix.ba

Tri razloga zašto bi trebalo unositi više probiotika
Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Podeli:

Na kraju krajeva, stanje vaših creva utiče na probavni sistem, kožu, pa čak i na raspoloženje – tako da će vam se dodatna briga o njima uvek isplatiti.

Jedan od načina da to uradite je uzimanje probiotičkog dodatka svaki dan. Ova tri znaka vam govore da bi trebalo da uključite probiotike u svoju rutinu.

Možda vas zanima

Želite bolje varenje

Prijateljske bakterije u vašim crevima su ključni igrači u razgradnji i varenju ugljenih hidrata bogatih vlaknima (ponekad se zovu prebiotici).

Tokom ovog razlaganja, crevne bakterije proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA), kao što je butirat, koji služe kao gorivo za ćelije koje oblažu i jačaju barijeru creva. Dakle, što više zdravih bakterija imate, to bolje varenje može postati.

Želite glatku kožu

Kao što smo spomenuli, creva i koža su povezani. Upala creva može na kraju postati sistemska upala. A to se, zajedno sa oksidativnim stresom, neravnotežom šećera u krvi i drugim problemima, može odraziti na vašoj koži - posebno ako ste genetski predisponirani za ova stanja.

Možda vas zanima

Da ne spominjemo, sve akne potiču od neke vrste upale. Možda je to razlog zašto je jedna studija otkrila da suplementacija probioticima poboljšala stanje kože lica tj akne kod 80 odsto od 300 učesnika. Probiotici takođe podržavaju imunitet i upalu.

Niste ljubitelj fermentisane hrane

Ako niste ljubitelj nečeg kiselog, onda su vam probiotički dodaci još važniji jer ih verovatno ne unosite hranom.

Pored toga, pre i postbiotici su takođe važni za dobro zaokruženu negu creva. Dakle, obožavate fermentisanu hranu ili ne, uverite se da jedete dovoljno hrane pogodne za creva.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: