Ishrana 0

11.08.2024.

8:11

Omiljena grickalica će vam sačuvati sačuvati zdravlje, ne izbegavajte je

Ukoliko pistaće jedete svaki dan, zahvaljujući njihovim hranjivim stvarima primetićete brojne pozitivne učinke na zdravlje.

Izvor: Klix.ba

Omiljena grickalica će vam sačuvati sačuvati zdravlje, ne izbegavajte je
SNeG17/Shutterstock

Podeli:

"Pistaći su izvor proteina sa svih devet esencijalnih aminokiselina. Sadrže zdrave mononezasićene i polinezasićene masti, pune su vlakana i antioksidansa", navela je dijetetičarka Tejlor Bergen, prenosi Eating Well.

One, između ostalog, imaju kalcijum i magnezijum koji će vam pomoći u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska. Takođe su prirodni izvor kalijuma, minerala koji pomaže u suzbijanju učinaka natrijuma u telu. Uz spomenute minerale, pistaći sadrže fitosterole i antioksidanse, koji pružaju dodatne pozitivne učinke na kardiovaskularni sistem.

Zahvaljujući kartenoidima luteinu i zeaksantinu ćete poboljšati zdravlje očiju. Lutein i zeaksantin pomažu da se filtrira potencijalno štetna svetlost, smanjujući rizik od očnih bolesti koje dovode do gubitka vida, kao što su makularna degeneracija i katarakta.

Neki ljudi još uvek misle da će unos orašastih plodova rezultirati debljanjem. Međutim, podaci pokazuju da konzumacija pistaća nije povezana sa debljanjem niti povećanim rizikom od gojaznosti. Istraživanja su, između ostalog, pokazala da je konzumacija pistaća kao međuobroka povezana sa smanjenjem opsega struka kod mladih žena

Konzumacija pistaća takođe pomaže u kontrolisanju šećera u krvi, što ih čini izvrsnim izborom ako imate dijabetes. Dobre su i za zdravlje creva.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: