Ishrana 0

10.08.2024.

13:49

Ove namirnice su najbolji izbor za jetru, ne preskačite ih

Jetra je jedan od najvažnijih organa u telu, i zato je vrlo bitno da ostane "sačuvana".

Izvor: Index.hr

Ove namirnice su najbolji izbor za jetru, ne preskačite ih
Shutterstock/Danijela Maksimovic

Podeli:

Jetra mnoge funkcije, uključujući filtriranje krvi, uklanjanje toksina, opasnih bakterija i drugih štetnih stvari kao i praćenje nivoa aminokiselina.

Jedan od načina kako možemo brinuti o zdravlju jetre jest ishranom.

Nutricionistkinja Serena Pun smatra da je podržavanje zdravlja jetre ishranom ujedno i najbolja opcija.

"Ishrana je važan deo održavanja zdrave jetre. Jetra takođe ima ključnu ulogu u metabolizmu svih makronutrijenata, a prekomerni unos bilo kojeg od njih može uticati na njenu učinkovitost i vaše zdravlje. Zbog toga ishrana bogata masnoćama, šećerom, soli, alkoholom i prerađenom hranom može imati štetne posledice na vašu jetru", ističe Pun.

Grupa dijetetičarki i nutricionistica je izdvojila nekoliko najboljih prehrambenih opcija kada je u pitanju zdravlje jetre.

Tamno lisnato povrće

Pun ističe da su "istraživanja pronašla obećavajuće dokaze da prirodni nitrati u lisnatom povrću mogu podržati zdravlje jetre. Namirnice poput spanaća, rukole i kelja zdrav su dodatak svakoj ishrani, posebno za osobe koje žive sa hepatitisom C."

Grejp

Nutricionistkinja Andrea Matis kao još jednu odličnu opciju izdvojila je grejp.

"Grejp se često povezuje sa gubitkom težine ili smanjenjem masnoća, ali zapravo doprinosi zdravlju jetre. Sadrži antioksidanse koji prirodno štite jetru i mogu da pomognu u smanjenju upale", tvrdi Matis.

Divlji losos, sardine i skuša

Mnogima je poznato da unos ribe ima pozitivan uticaj na zdravlje. Nutricionistkinja i dijetetičarka Loren Minčen ističe da "omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ovim ribama, su esencijalne masne kiseline koje takođe imaju snažno protivupalno delovanje. Smanjuju trigliceride i pomažu u smanjenju LDL holesterola, a takođe su pokazale sposobnost smanjenja aktivnosti virusa hepatitisa C uz istovremeno poboljšanje funkcije jetre", prenosi Parade.

Borovnice, maline i jagode

Bobičasto voće takođe se nalazi na popisu nutricionistkinje.

"Bobičasto voće je bogato antioksidativnim vitaminom C, vitaminima B (uključujući folat) i drugim antioksidativnim fitonutrijentima", kaže Minčen i dodaje:

"Vitamin C aktivno smanjuje virusno opterećenje kod slučajeva hepatitisa C, dok takođe smanjuje oksidativni stres na jetri. Folat podržava prirodni proces detoksikacije jetre, dok niz fitonutrijenata u bobicama smanjuje upalu povezanu s bolestima jetre."

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: