Ishrana 4

09.08.2024.

18:44

Izbegavajte med na prazan želudac: Mnogima je ovo rutina, ali nije zdravo

Med je izuzetno zdrava namirnica, ali on je visoko koncentrovan ugljeni hidrat, i nikako ga ne treba uzimati na prazan želudac, jer mnogo provocira pankreas.

Izvor: Blic.rs

Izbegavajte med na prazan želudac: Mnogima je ovo rutina, ali nije zdravo
BlkG/Shutterstock

Podeli:

Oboleli od dijabetesa treba da izbegavaju hranu koja ima visok glikemijski indeks, a jedna od takvih namirnica je šargarepa, a sa svog jelovnika trebalo bi da izbrišu i pilav i grašak, savetuje u razgovoru za "Blic zdravlje" profesor dr Srđan Popović, specijalista interne medicine, endokrinolog.

Prema njegovim rečima, med nikako ne treba uzimati na prazan želudac jer on jako provocira pankreas, što pogotovo nije dobro za osobe koje imaju dijabetes ili insulinsku rezistenciju.
Profesor podseća da je kod nekog voća i povrća glikemijski indeks jako visok.

"Treba izbegavati šargarepu, ona ima najveći glikemijski indeks, ima jako puno šećera u sebi. Zatim pirinač, jelo kao pilav i mladi grašak, izuzetno su slatki. To su jela koje bi trebalo zaobići ili jesti u manjoj količini", savetuje prof. Popović.

Objašnjava da su sva testa slatka, jer da bi kvasac delovao njemu treba šećer, te da u tom smislu njih treba izbegavati. zato oboleli od dijabetesa treba da biraju testa od integralnog brašna, beskvasni hleb a umesto šećera da biraju steviju, koja daje osećaj slatkosti ali nema kalorije.

Navodi i da grickalice treba zaboraviti, a kikiriki i badem, koji jesu zdravi, ipak uzimati u veoma malim količinama.

Torte i kolači, koji su visoko koncentrisani ugljenim hidratima, provociraju pankreas da izbacuje više insulina. Zato njih treba jesti na kraju obroka, zbog čega se i zove dezert.

"Već od predjela insulin je počeo da se luči, i već kad se dođe do dezerta, veliki je priliv šećera, ima ga dovoljno", kaže prof. Popović i osvrće se na narodski savet da se ujutro uzima kašika meda a posle čašica rakije:

"Med je izuzetno zdrava namirnica, ali on je visoko koncentrovan ugljeni hidrat, i nikako ga ne treba uzimati na prazan želudac, jer mnogo provocira pankreas. Med da, ali sa hlebom i puterom, nikako na prazan želudac i pogotovo ne osobe koje imaju dijabetes ili insulinsku rezistenciju."

On podseća da je svo voće slatko ali da ono mora da se konzumira, a za dijabetičare važi pravilo da unose onoliko voća koliko stane u šaku.

"To znači, tri jabuke u toku dana, ili dve pomorandže, ili banana i jabuka. Dijabetičari treba da jedu svo voće, ali umereno. Grožđe i lubenica su voćke zbog kojih dolazi do velikih skokova šećera, glikemije, zato treba biti jako umeren sa njima", navodi prof. Popović.

Pored jabuke, najidealnija boćka za obolele od šećerne bolesti je jagoda.

"Jagoda je idealna voćka", kaže profesor.

Sagovornik Blica podseća da su pored ishrane, redovna i adekvatna terapija i fizička aktivnost, najbolje u držanju dijabetesa pod kontrolom. Profesor kaže da se insulinska rezistencija kao uvod u dijabetes, javlja najčešće kod gojaznih tinejdžera, upravo usred neadekvatne ishrane.

"Fizička aktivnost podrazumeva šetnju, vožnju bicikla, ali se vožnja bicikla ne preporučuje muškarcima koji imaju problem sa prostatom", rekao je prof. Popović.

Podeli:

Tagovi

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: