Ishrana 6

04.08.2024.

16:53

Dve čaše ovog soka dnevno bi mogle da snize holesterol i visok pritisak

Pijenje voćnih sokova, pogotovo prirodnih voćnih sokova bez dodatka šećera, odlično utiče na zdravlje, a navodno jedna vrsta mnogima omiljenog soka od pomorandže može smanjiti holesterol i krvni pritisak.

Izvor: Index.hr

Dve čaše ovog soka dnevno bi mogle da snize holesterol i visok pritisak
Shutterstock/Africa Studio

Podeli:

Pića, baš kao i hrana koju jedemo, utiču na zdravlje, stoga je važno brinuti šta unosimo u organizam.

Kako prenosi britanski Express, prirodni sok od pomorandže ima potencijal da smanji nivo holesterola i krvnog pritiska.

Visok nivo holesterola i krvnog pritiska jedni su od glavnih uzroka razvoja opasnih zdravstvenih stanja, poput moždanog i srčanog udara. Dodavanje soka od pomarandže u dnevnu ishranu moglo bi smanjiti rizik od njih. 

Studija pokazala pozitivne promene nakon konzumiranja soka od pomorandže

Prema studiji objavljenoj u časopisu Lipids in Health and Disease iz 2023. godine, pijenje dve čaše soka od pomorandže svaki dan može smanjiti nivo holesterola. U tom istraživanju proučavano je 129 ispitanika u dobi od 18 do 66 godina.

Rezultati su pokazali da je 41 odsto ispitanika koji su dnevno popili dve čaše soka od pomorandže, dakle ukupno 480 mililitara svaki dan u 365 dana, imalo značajno niži nivo holesterola od onih koji nisu ispunili dnevni unos ili su bili u kontrolnoj grupi koja je pila manje od dve čaše soka dnevno.

Osim ove, još nekoliko sprovedenih studija pokazalo je da pijenje soka od pomorandže ima pozitivan učinak na celokupno zdravlje. 

U jednom naučnom članku objavljenom u European Journal of Nutrition iz 2021. godine piše da "hesperidin u soku od pomorandže smanjuje sistolički krvni pritisak i pulsni pritisak nakon kontinuirane konzumacije, a nakon jedne doze, hronična konzumacija soka od pomorandže obogaćenog hesperidinom povećava njegov postprandijalni učinak", prenosi Express.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: