Ishrana 0

31.07.2024.

14:25

Za zdravlje creva, ali i brži gubitak kilograma: Ova tri začina su neophodna u ishrani

Održavanje zdravlja creva je ključno za celokupno zdravlje, naročito kako starimo.

Izvor: Index.hr

Za zdravlje creva, ali i brži gubitak kilograma: Ova tri začina su neophodna u ishrani
Shutterstock/ NIKCOA

Podeli:

Začini mogu da igraju ključnu ulogu u poboljšanju zdravlja creva, ali i u podsticanju bržeg gubitka masnoće.

Oni mogu pomoći u regulisanju digestivnih enzima, smanjenju upale i ublažavanju uobičajenih gastrointestinalnih problema kao što su nadimanje i gasovi.

Dakle, dodavanjem raznih začina našim jelima možemo poboljšati i ukus i nutritivnu vrednost naše ishrane. Dijetetičar i nutricionista Krutika Nanavati izdvojila je tri takva začina.

1. Đumbir

Đumbir je začin poznat po svojim moćnim antiinflamatornim svojstvima.

"Ovaj začin se bori protiv upale u crevima i doprinosi zdravom varenju", kaže Nanavati za SheFinds.

Đumbir lako možemo uključiti u ishranu: možemo ga dodati u supe i marinade, ubaciti u smutije ili napraviti čaj od njega. Njegova svestranost čini ga osnovnim proizvodom za unapređenje zdravlja creva i varenja.

2. Kurkuma

Kurkuma je još jedan moćan začin za zdravlje creva i gubitak težine. Nutricionista napominje:

"Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, štiti vaša creva i smanjuje upalu. Jedinstven način da uživate u kurkumi je da pripremite zlatno mleko sa kurkumom, đumbirom i mlekom koje volimo."

3. Cimet

Cimet je fantastičan začin koji nije samo neverovatno ukusan, već ima i brojne zdravstvene prednosti i može doprineti gubitku težine.

"Ovaj svestrani začin mogao bi da pomogne u regulisanju šećera u krvi, što indirektno može pomoći u kontroli težine i gubitku težine", tvrdi Nanavati.

Cimet se može dodati ovsenim pahuljicama, jogurtu ili čak kafi kako bi se poboljšao ukus i uživao u prednostima za zdravlje creva.

Dijetetičar zaključuje da uključivanjem ovih začina zdravih za creva u našu ishranu možemo podržati bolje varenje i postići brži gubitak težine, a sve to uz uživanje u ukusnim i aromatičnim obrocima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: