Ishrana 19

25.07.2024.

18:40

Naučnici otkrili najopasniji tip ishrane: Uzrokuje teške bolesti i rak

Naučnici upozoravaju na opasnosti zapadnjačke ishrane za ljudski organizam.

Izvor: Index.hr

Naučnici otkrili najopasniji tip ishrane: Uzrokuje teške bolesti i rak
Shutterstock/Estrada Anton

Podeli:

Kako se pokazalo, od šest popularnih tipova ishrane, upravo zapadnjački stil može dovesti do raka creva, piše Nature.com.

Stručnjaci su proučavali šest popularnih tipova ishrane i njihov uticaj na crevni mikrobiom: mediteransku, biljnu, keto, visokoproteinsku, zapadnjačku i ishranu bogatu vlaknima. Jedino zapadnjačka ishrana negativno utiče na zdravlje crevnog mikrobioma. Ona se temelji na brzoj hrani, prženom mesu, sokovima, slatkišima i mlečnim proizvodima.

"Mnogo masnoća i šećera, te nedostatak vlakana, ne dopuštaju crevima da proizvode kratkolančane masne kiseline u količinama koje su potrebne za energetski metabolizam i pravilno funkcionisanje imunološkog sistema", napisali su naučnici u svom zaključku.

Pokazalo se da zapadnjačka ishrana izaziva nekoliko bolesti: kolorektalni karcinom, ulcerozni kolitis i Kronovu bolest.

Kada je u pitanju najkorisnija ishrana, naučnici su zaključili da je to mediteranska. Blagotvorno deluje na organizam kod kardiovaskularnih patologija, upala creva i dijabetesa tipa 2. Mediteranska ishrana podrazumeva uravnoteženu ishranu s mnogo povrća, citrusa, celih žitarica, mahunarki, morskih plodova i malo crvenog mesa. Nekoliko godina zaredom proglašena je najboljom na svetu, a bogata je omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, B vitaminima i raznovrsnim antioksidansima.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: