Ishrana 3

20.07.2024.

17:03

Šta je zdravije, topla ili hladna kafa?

Kako je toplotni talas zahvatio našu zemlju, mnogi od nas umesto tople i vruće kafe biraju ledene kafe ili hladno piće.

Izvor: b92.net/klix.ba

Šta je zdravije, topla ili hladna kafa?
Shutterstock/VasiliyBudarin

Podeli:

Međutim, dok vam rashlađena verzija može pomoći da se ohladite, to bi moglo promeniti uticaj pića na vaše zdravlje.

Prema dr Majidu Basitu, kardiologu u Memorijalnoj bolnici Herman Hospital Sugar Land u Teksasu, vruća šoljica kafe može imati više hranljivih materija za borbu protiv bolesti nego ledena kafa.

Pored toga, pokazalo se da jaka aroma tople šolje kafe poboljšava raspoloženje i smanjuje osećaj umora. Međutim, hladna kafa i dalje može imati neke prednosti, uključujući manje kiselosti i čak pomaže u regulisanju šećera u krvi.

Možda vas zanima

"Pokazalo se da topla kafa ima veće količine antioksidanata, što bi moglo imati zdravstvene koristi", rekao je dr Bejsit. Antioksidansi su molekuli koji napadaju slobodne radikale, nestabilna jedinjenja koja povećavaju oksidativni stres u celom telu.

Pokazalo se da previše oksidativnog stresa oštećuje ćelije i dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, Alchajmerova bolest, otkazivanje bubrega, pa čak i neki oblici raka.

Studija iz 2018. u časopisu Scientific Reports, na primer, otkrila je da topla kafa ima veći nivo antioksidanata u poređenju sa ledenom kafom. To je zato što kuvanje kafe u toploj vodi izvlači više hranljivih materija iz zrna nego u hladnoj vodi.

Možda vas zanima

Ostale namirnice bogate antioksidansima uključuju bobice, zeleni čaj, tamnu čokoladu, pasulj i artičoke, između ostalog. Neka istraživanja takođe sugerišu da vam topla kafa može dati veći energetski podsticaj.

Studija iz 2020. koju je sprovelo Američko hemijsko društvo, otkrila je da metode kuvanja dovode do malo većih nivoa kofeina nego kod ledene kafe.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: