Ishrana 1

15.07.2024.

8:01

Zaboravite na hladna pića, ove namirnice će vas rashladiti iznutra

Kada temperature porastu, možete jednostavno da uključite klima-uređaj, ako ga imate.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Zaboravite na hladna pića, ove namirnice će vas rashladiti iznutra
Fatane Rahimi/Shutterstock

Podeli:

Ali ovaj energetski intenzivan način održavanja niske temperature u prostoriji ljudskom organizmu remeti prirodnu sposobnost da se prilagodi spoljašnjim temperaturama. Ova nagla promena može poništiti sve pozitivne efekte vremena provedenog u klimatizovanim uslovima.

Dakle, šta možete da uradite ako želite da se ohladite na zdrav način? Za početak, vreme je da preispitate svoj meni i navike u ishrani i uvedete neke nove namirnice – one koje će rashladiti vaše telo iznutra.

Hrana koja nas dodatno zagreva

Kada je samo telo već zagrejano, poslednja stvar koja mu je potrebna je topla, kisela i slana, masna i teška hrana. Zato izbegavajte đumbir, kajensku papriku, beli luk, luk, čili, kari, sir, kajmak, alkohol, kafu i crni čaj jer oni izuzetno zagrevaju telo.

Takođe, recite ne i ledenim pićima jer remete probavni sistem. Na primer, kada uz ručak popijete ledeni čaj, gasite digestivne "vatre" neophodne za uravnoteženo funkcionisanje varenja. Radije pijte napitke na sobnoj temperaturi, bolje će se apsorbovati u telu i brže će utoliti žeđ.

Možda vas zanima

Hrana koja hladi organizam

Leti se u ishrani preporučuju slatki, gorki i trpki ukusi jer rashlađuju. Dobri primeri su maslac i kokosovo ulje jer hidriraju i hlade telo iznutra.

Sezonsko voće (breskve, lubenice, trešnje) predstavlja savršen izbor, kao i sezonsko povrće (krastavci, slatki krompir, brokoli, zeleno lisnato povrće, tikvice, boranija). Ovo vreme je idealno i za zelene sokove i sirovu hranu uopšte jer je ona energetski veoma hladna.

Čajevi za rashlađivanje

Nana

Osim što blagotvorno deluje na mučninu, loše varenje i nadimanje, idealna je za hlađenje organizma iznutra. Pored šoljice toplog ili mlakog čaja (koji izaziva manje znojenje), slane i slatke letnje salate obogatite listićima nane.

Matičnjak

Od šake svežih listova i jednog litra vode napravite čaj, a kada se ohladi, dodajte sok od jednog limuna i zaslađivač po želji. Sveži listovi matičnjaka mogu se koristiti i u kuvanju, za aromatiziranje pudinga, sladoleda, voća i zelenih salata.

Možda vas zanima

Hibiskus

Ovaj cvet je veoma osvežavajući, a pun je antioksidanata i vitamina C, koji nam je posebno potreban leti. Čaj od hibiskusa, koji se često meša sa šipkom, rashlađuje telo, pa se koristi ne samo tokom letnjih vrućina, već i kod tegoba s povišenom temperaturom.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: