Ishrana 0

12.07.2024.

16:26

Konzumiranje ovog ulja smanjuje rizik od smrti uzrokovane demencijom

Jedna kašika maslinovog ulja dnevno mogla bi da smanji rizik od smrti uzrokovane demencijom, pokazalo je novo istraživanje naučnika sa Harvarda.

Izvor: b92.net/ljepotaizdravlje.hr

Konzumiranje ovog ulja smanjuje rizik od smrti uzrokovane demencijom
maradon 333/Shutterstock

Podeli:

Za više od 92.000 odraslih ljudi, praćenih tokom 28 godina, konzumacija najmanje 7 grama – nešto više od pola supene kašike – maslinovog ulja dnevno, bila je povezana sa 28% manjim rizikom od smrti uzrokovane demencijom u poređenju sa onima koji nisu nikada ili su retko konzumirali maslinovo ulje, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Network Open.

"Naša studija pojačava smernice za ishranu preporučene za biljna ulja kao što je maslinovo ulje i sugeriše da ove preporuke ne samo da podržavaju zdravlje srca, već i potencijalno zdravlje mozga", kaže koautor studije Anne-Julie Tessier, istraživač-saradnik za ishranu na Harvardu.

Možda vas zanima

Kod ljudi koji su po jednu kašičicu margarina i majoneza zamenili jednakom količinom maslinovog ulja, ovaj rizik je smanjen za osam do 14%.

Međutim, potrebna su dalja istraživanja kako bi se potvrdio uzročni efekat i optimalna količina maslinovog ulja, jer do sada nije bila poznata veza između njegovog konzumiranja i nižeg mortaliteta od demencije. Moguće je, kako kažu naučnici, da maslinovo ulje indirektno utiče na zdravlje mozga zahvaljujući blagodatima za srce i krvne sudove.

Zamena 5 grama – oko 1,2 kašičice – margarina ili majoneza dnevno konzumiranih maslinovim uljem povezana je sa 8-14% manjim rizikom od umiranja od demencije. Rezultati zamene drugim biljnim uljima ili puterom nisu bili značajni, otkrili su autori ove studije.

Možda vas zanima

studija pokazala

Maslinovo ulje pomaže u borbi protiv uporne bolesti

Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima semenki, takođe je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem, otkriva studija sprovedena tokom 28 godina na 92.000 ljudi.

8:18

8.5.2024.

122 d

Očekuje se da će sve što poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema, smanjiti rizik od demencije.

Pokazalo se da je konzumacija maslinovog ulja povezana sa boljim kardiovaskularnim zdravljem, pa se može očekivati da je povezana sa manjim rizikom od demencije – rekli su istraživači ove studije, a prenosi CNN.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: