Ishrana 0

27.06.2024.

15:30

Alkohol povećava rizik za toplotni udar VIDEO

Tokom vrelih letnjih dana, u želji da se rashlade, ljudi neretko posežu za alkoholnim pićima.

Izvor: b92.net/Prva.rs

Alkohol povećava rizik za toplotni udar VIDEO
Shutterstock/Ivanko80

Podeli:

To se, međutim, nikako ne preporučuje jer pored drugih negativnih dejstava, alkohol doodi do dehidratacije. U slučaju kada je toplo i sunčano, i kada se znojimo, alkohol, kao diuretik, samo potpomaže našem već dehidriranom organizmu da ostane bez vode.

Takođe, jedan od razloga je i to što alkohol povećava rizik od toplotnog udara, o čemu je detaljnije pričala specijalista interne medicine i kardiologije dr Sonja Ristić Blažić.

Možda vas zanima

Aktuelno

Opasno je, zaštitite se

U Srbiji su ekstemno topli dani što se održava i na zdravlje stanovništva, na šta upozoravaju i lekari. Crveni alarmi upaljeni su i zbog visokih temperatura i zbog visokog stepena UV zračenja.

13:25

21.6.2024.

8 d

"Alkohol i njegova prekomerna konzumacija je svakako štetna po naš organizam, na više načina. Prva na udaru je jetra koja strada, može doći do alkoholnog hepatitisa i ciroze, oštećuje mozak, želudac, pankreas, itd. Kada su velike vrućine u pitanju, naravno da alkohol tu ne pomaže, jer deluje kao diuretik, gubimo dosta tečnosti i elektrolita. Pri toplom vremenu se obilnije znojimo, gubimo tečnost takođe, tako da alkohol tu samo može da pogorša situaciju", priča doktorka i dodaje:

Možda vas zanima

"Alkohol smanjuje osećaj žeđi, smanjuje znojenje, kvari nam rad termoregulacionog sistema, povećava rizik od toplotnog udara i mnogo toga još", rekla je dr Ristić Blažić za TV Prvu, a ceo prilog pogledajte u nastavku.

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: