Ishrana 0

25.06.2024.

8:31

Pre spavanja pojedite ovo voće i pomoći će vam da zaspite bez problema

Ako se borite sa spavanjem, možete da postanete frustrirani sami sa sobom, što ironično čini još težim da utonete u san. Stručnjaci preporučuju konzumiranje ovog voća pre spavanja.

Izvor: 24sata.hr

Pre spavanja pojedite ovo voće i pomoći će vam da zaspite bez problema
Shutterstock/nesavinov

Podeli:

Nekim ljudima je teško da utonu u san, a posebno u letnjim mesecima jer im smetaju velike vrućine i nedostatak kiseonika.

Stručnjaci su objasnili da nedovoljan san zbog lošeg rasporeda spavanja može dovesti do bezbroj zdravstvenih problema, a takođe smanjuje fizičku i mentalnu izvedbu tokom dana.

I to bez spominjanja negativnih učinaka na vaše raspoloženje kada se osećate umorno.

Međutim, postoji voće koje možete pojesti pre spavanja i od kojeg ćete se osećati puno bolje kad se ujutro probudite.

Pojedite kivi za opuštanje

"Kivi je već godinama deo rutine odlaska na spavanje mnogih ljudi, a nauka potvrđuje vrednost kivija kao pomoćnog sredstva za spavanje", rekli su.

Kivi sadrži velike količine serotonina i antioksidansa, kao i vitamine poput folata i vitamina B, koji može pomoći u lečenju poremećaja spavanja, kao i pomoći u ponovnom postavljanju vašeg rasporeda spavanja.

Kafa i trening vam isto mogu odmoći

Isto tako, nemojte unositi kofein popodne jer on se može zadržati u organizmu i do 10 sati.

Studija Jamanake i saradnika iz 2015. otkrila je da je REM faza smanjena za 10,5 posto kod ljudi koji su intenzivno vežbali pre spavanja. To je vreme kada vaš mozak konsoliduje vaša sećanja, predaje stvari naučene tokom dana u dugoročno pamćenje, kao i vreme kada najživlje sanjate, piše Mirror.

Tako da, ako vas muči nesanica, vežbajte ujutro ili tokom ranijeg popodneva.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Podeli: