Ishrana 0

24.06.2024.

9:02

Kada je pravo vreme za doručak i koji je najzdraviji?

Činjenica je da nam uravnotežen doručak daje dozu sjajne jutarnje energije i poboljšava metabolizam, nivo glukoze u krvi, raspoloženje i koncentraciju. Ali kada je najbolje vreme da doručkujemo?

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Kada je pravo vreme za doručak i koji je najzdraviji?
Shutterstock/Kmpzzz

Podeli:

Prema rečima bivšeg atletičarke Rhian Stephenson, nutricioniste, ne postoji univerzalno doba dana za doručak.

"Ali dobro pravilo je da između večere i doručka bude najmanje 12 sati. Dakle, ako ste završili sa večerom u 19:30, sačekajte do 7:30 pre nego što doručkujete", rekla je ona za Glamourmagazine.

Ono što mnogi kažu je da je optimalno vreme za doručak između 07:00 i 09:00 ujutru, u roku od sat vremena od buđenja. U ovom periodu telo je spremno da primi energiju i hranljive materije koje će pokrenuti metabolizam i obezbediti energiju za jutarnje aktivnosti.

Možda vas zanima

Duži vremenski interval između obroka može dati bolje rezultate kada je u pitanju zdravlje creva i ubrzanje metabolizma.

Ono što jedete je jednako važno kao i kada doručkujete. Kvalitetan doručak bogat proteinima, vlaknima i fitonutrijentima je ključan. Ovo će pomoći u regulisanju nivoa glukoze u krvi, energije i načina ishrane tokom dana.

I izbegavajte slatki doručak. Krofne, đevreci i neke žitarice će povećati nivo glukoze u krvi, a zatim će ona ponovo pasti nekoliko sati kasnije, ostavljajući vas da se osećate usporeno i da se borite sa maglom u mozgu.

Možda vas zanima

Obrok bogat ugljenim hidratima, proteinima i zdravim mastima obezbeđuje stabilnu energiju i koncentraciju tokom jutra.

Zašto ne preskakati doručak

Kalorije su način merenja količine energije koju vaše telo dobija iz hrane koju jedete. Preskakanje doručka sve vreme u suštini znači da unosite manje kalorija nego što je potrebno vašem telu, posebno nakon spavanja (posti) cele noći. Ovo zauzvrat može "usporiti vaš metabolizam, povećati stres i soslabiti imunitet", kaže Rhian. Jednostavno rečeno, neće biti dobro za vas.

Za zdrav doručak birajte namirnice koje su bogate hranljivim materijama i koje pružaju dugotrajnu energiju, kao što su:

Ovsena kaša sa voćem i orašastim plodovima: Ovsena kaša je odličan izvor vlakana i proteina, dok voće i orašasti plodovi obezbeđuju vitamine, minerale i zdrave masti.

Jaja i avokado na hlebu od integralnog brašna: Ovaj obrok je bogat proteinima, zdravim mastima i vlaknima i pruža dugotrajnu energiju.

Jogurt sa medom i čia semenkama: Jogurt je odličan izvor kalcijuma i proteina, dok čia semenke dodaju vlakna i omega-3 masne kiseline.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: