Ishrana 0

19.06.2024.

8:16

Lista najprljavijeg voća i povrća: Evo kako ga pravilno oprati i ukloniti pesticide

Najnovije istraživanje neprofitne Environmental Working Group (EVG) pokazalo je koje voće i povrće je najprljavije, odnosno koje na sebi sadrži najviše ostataka pesticida.

Izvor: b92.net/24sata.hr

Lista najprljavijeg voća i povrća: Evo kako ga pravilno oprati i ukloniti pesticide
monticello/Shutterstock

Podeli:

Da bi napravio ove liste, EVG analizira više od 45.000 različitih uzoraka voća i povrća. 

Pokazalo se da neki, zbog brige o čistoći voća i povrća, odustaju od konzumiranja voća, što je najgora odluka koju možete doneti. 

Lista najprljavijeg voća i povrća:

Jagode
Spanać
Kelj, mladi luk
Breskve
Kruške
Nektarine
Jabuke
Grožđe
Paprike i ljute papričice
Trešnje
Borovnice
Pasulj
Paradajz

Možda vas zanima

Iako je prisutan nizak nivo ostataka pesticida, dovoljan je da ima veliki uticaj. Možete zaštititi svoje zdravlje jedući voće i povrće čak i ako pranje ne uklanja u potpunosti ostatke pesticida.

Međutim, voće i povrće treba dobro oprati pre konzumiranja kako bi se izbegle bilo kakve reakcije ili alergije izazvane pesticidima. Broj uzoraka sa vidljivim ostacima pesticida povećan je za borovnicu i boraniju, kojih je u prethodnim istraživanjima bilo znatno manje.

Kako pravilno oprati voće i povrće?

Pranje i čišćenje smanjuju, ali ne uklanjaju nivoe ostataka pesticida. Guljenje voća i povrća  kada je to moguće, može efikasnije smanjiti ostatke pesticida od pranja. Ali čak i voće koje je oljušteno treba prvo oprati jer prljavštinu sa kore možete nožem preneti na deo koji jedete.

Možda vas zanima

Istraživanja su pokazala da je četkanje i trljanje svežih proizvoda pod hladnom tekućom vodom jednako efikasno kao i upotreba sirćetnog rastvora za smanjenje bakterija. Ne perite proizvode deterdžentom, komercijalnim deterdžentima i sapunom. Voće i povrće mogu da apsorbuju ove proizvode i imaju još gori efekat od pesticida.

Kelj, spanać i ostalo lisnato povrće najbolje je oprati tako što ćete ga potopiti, ostaviti nekoliko minuta u vodi i videćete da je sva prljavština spala na dno. 

Metoda pranja sodom bikarbonom je veoma korisna jer bezbedno uklanja sve pesticide i zemlju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Podeli: