Zdravlje

Subota, 16.09.2023.

14:28

Sve popularniji izbor za doručak: Redovna konzumacija ove namirnice smanjuje rizik od dijabetesa

Ovsena kaša je mmogima omiljeni izbor za brz i lagan doručak.

Izvor: index.hr

Sve popularniji izbor za doručak: Redovna konzumacija ove namirnice smanjuje rizik od dijabetesa
Foto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Pored toga što je ukusna, ovsena kaša je jako svestrana namirnica koja ima uticaja i na naše zdravlje.

Osim što je izdašna i zasitna, ovsena kaša se može pohvaliti impresivnom nutritivnom vrednošću. Pokazalo se da sadrži posebnu vrstu vlakana koja snižavaju holesterol. Zato se kaže da je reč o namirnici zdravoj za srce.

Pola šoljice ovsenih pahuljica ima 140 kalorija, 5 grama proteina, 3 grama masti, 27 grama ugljenih hidrata i 4 grama vlakana.

Zob ili ovas je korisna za zdravlje srca, dijabetes tipa 2 i zdravlje creva. Najpoznatija je po svojoj sposobnosti borbe protiv holesterola.

Brojni dokazi upućuju na to da redovna konzumacija zobi može smanjiti holesterol u krvi putem vlakana zvanih beta-glukan. Ova topiva vlakna šalju poruke jetri da izvuče LDL (loš) holesterol iz krvi, veže se za njega i izluči ga kroz stolicu. Osim toga, opservacijska studija na preko 50.000 odraslih Danaca otkrila je da je redovna konzumacija raži i zobi povezana s manjim rizikom od srčanog udara.

Uz to, pokazalo se da zdrava svojstva zobi smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Metaanaliza iz 2021., objavljena u časopisu Nutrients, navodi da je konzumacija više od 5.7 grama zobi dnevno povezana s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Standardna veličina porcije zobi je 40 grama ili pola šoljice.

I na kraju, zob je dobar izvor vlakana, koja su ključna za održavanje redovite probave i sprečavanje zatvora. Unos vlakana takođe je neophodan za dobro zdravlje creva. Pregled istraživanja iz 2021., objavljen u časopisu Nutrients, otkrio je da je jedenje zobi povezano s rastom korisnih bakterija kod zdravih osoba i onih s celijakijom. Druga istraživanja pokazuju da su beta-glukanska vlakna odgovorna za te učinke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: