Bolesti 0

27.10.2024.

21:38

Promene na licu mogu biti rani znaci dijabetesa

Visok nivo šećera u krvi je jedan od veoma čestih oboljenja, koji mnogi ljudi ne prepoznaju odmah.

Izvor: Klix.ba

Promene na licu mogu biti rani znaci dijabetesa
fizkes/Shutterstock

Podeli:

Zbog toga je važno da znate određene simptome koji ukazuju na ovo stanje, a promene na licu vam u tome mogu "pomoći".

Naime, doktor Erik Berg kaže da lice može dati mnogo informacija o tome šta se dešava u vašem telu i da postoji nekoliko znakova koji mogu signalizirati da imate problema sa šećerom u krvi.

"Gledanje u nečije lice može vam dati toliko informacija o tome šta se dešava u telu", objasnio je on.

Možda vas zanima

On upozorava da visok šećer u krvi može izazvati ozbiljne probleme u vašem telu. Može izazvati nepovratno oštećenje vitalnih organa i arterija, a da ne pominjemo povećanje rizika od srčanih bolesti i potencijalno fatalnih stanja poput dijabetičke ketoacidoze.

Rani znaci visokog šećera u krvi uključuju preteranu žeđ, česte odlaske u kupatilo, glavobolje i zamagljen vid. Ako se ne leče, simptomi mogu eskalirati do ekstremnog umora, gubitka težine, gljivičnih infekcija i narušenog zarastanja rana.

Za praćenje visokog šećera u krvi, lekari obično preporučuju testiranje ketona u krvi ili urinu jer povišeni nivoi mogu dovesti do dijabetičke ketoacidoze.

Neke od simptoma možete videti i na licu, pa pogledajte neke od ovih znakova.

Oblik lica može biti jedan od simptoma visokog šećera u krvi. Prema Bergovim rečima, okruglo i natečeno lice može ukazivati na prekomernu potrošnju insulina i ugljenih hidrata.

Možda vas zanima

Crvene oči mogu biti znak problema sa jetrom. To može biti i zbog nedostatka sna ili nedostatka vitamina B2 i B3, ali obično je problem sa jetrom. Takođe, tkivo oko očiju može ukazivati na problem. Ako primetite natečenost ispod očiju, to može značiti da se bubrezi bore da zadrže tečnost.

Akumulirana masnoća ispod brade ne utiče samo na vaš izgled, već može dovesti do problema kao što je apneja u snu. Pored toga, ako je vaša koža masna, to može ukazivati na nedostatak cinka ili visok nivo androgena zbog visokog insulina.

Pored toga, ako imate suvu kožu koja se ljušti, to može biti znak problema sa jetrom i/ili viška omega-6 masnih kiselina. Ulje iz jetre bakalara, koje sadrži omega-3 masne kiseline, vitamin A i vitamin D, može pomoći suvoj koži koja se ljušti, kao i masnoj koži.

Na kraju, Berg upozorava na pojavu akni. Akne mogu biti uzrokovane visokim androgenima, što je zapravo previše insulina. Cink i promena u ishrani mogu biti od pomoći.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: