Bolesti 0

26.10.2024.

8:12

Ako imate problem s visokim pritiskom prestanite da praktikujete jednu naviku

Visok krvni pritisak (hipertenzija) podrazumeva vrednosti iznad 130/80 mm Hg i povezan je s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara. Iako postoji mnogo načina za snižavanje pritiska, jedna navika posebno pridonosi njegovom povećanju.

Izvor: Index.hr

Ako imate problem s visokim pritiskom prestanite da praktikujete jednu naviku
Shutterstock/Reshetnikov_art

Podeli:

Prema lekaru i nutricionisti dr Davidu L. Katcu, navika koju je ključno prekinuti jeste konzumacija hrane bogate dodatnim natrijumom i zasićenim mastima, kao što su restoranska hrana i visoko prerađena hrana.

"Natrijum je glavni pokretač varijacija krvnog pritiska, što znači da visok unos soli može značajno povisiti pritisak", objasnio je za EatingWell.


Visoko prerađena hrana poput čipsa, keksa i gaziranih pića ne samo da sadrži puno natrijuma, već je takođe bogata dodanim šećerima i zasićenim mastima, što dodatno povećava rizik za srčane bolesti.

Kac naglašava: "Visoko prerađena hrana sadrži sastojke koje retko koristimo kod kuće, uključujući razne pojačivače ukusa i emulgatore."

Dakle, jedan od najboljih načina za kontrolu krvnog pritiska je češće kuvanje kod kuće.

"Postoji jasna poveznica između konzumacije obroka van kuće i viših nivoa natrijuma", tvrdi dr Kac.

Takođe, domaća priprema omogućuje veću kontrolu nad unosom šećera i zasićenih masti.

Uz prehranu, redovna telesna aktivnost i upravljanje stresom ključni su za snižavanje krvnog pritiska i dugoročno zdravlje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: