Bolesti 0

23.10.2024.

21:51

Žene češće umiru od infarkta: Ovo je razlog, budite oprezne VIDEO

Žene često zanemaruju kardiovaskularne probleme, te zato često dolazi i do smrtnih slučajeva.

Izvor: B92.net/TV Prva

Žene češće umiru od infarkta: Ovo je razlog, budite oprezne VIDEO
Shutterstock/Ahmet Misirligul

Podeli:

Kardiolog Tamara Urošević istakla je da je ženski organizam specifičan zbog hormona i važno je da se ide i kod kardiologa i kod endokrinologa kako se bi se utvrdilo zbog čega se javljaju određeni problemi sa zdravljem.

"Žene se žale na stezanje u grudima, lupanje srca, osećaju se iscrpljeno, ne znaju šta se dešava i javlaju se kardiologu, tada se radi EKG, ultrazvuk srca, a da bi se odredilo poreklo bola najbolje je da se uradi test opterećenja kao i snimanje koronarnih arterija. Arterije se mogu suziti iz raznih razloga, da li se napravio plak unutar krvnih sudova ili je došlo do spazma što je najčešće psihološki indukovano", rekla je dr Urošević u emisiji 150 minuta.

"Zna se da preko četiri miliona žena u svetu ima bol u grudima, a muškaraca tri miliona, da li se završi infarktom pitanje je, ali je veća smrtnost jer se kasnije javljaju lekaru", dodala je.

Doktorka je istakla da je se rizik od kardiovaskularnih bolesti povećava kada žene uđu u menopauzu jer estrogen vrši kardioprotekciju tokom reproduktiuvnog perioda.

Dodaje da je preporuka da se prvi kardiološki pregled uradi posle 25. godine, a da je neophodno posle 40. godine ići na redovne preglede, posebno žene koje imaju u porodici kardiološka oboljenja.

Kako navodi, za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti bitna je zdrava ishrana, redovno vežbanje, antisresne aktivnosti, kao i nekonzumiranje cigareta.

Opširnije u videu:

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: