Bolesti 0

21.10.2024.

19:13

U Srbiji hara opasan virus među decom: Upozorenje za roditelje - obratite pažnju na jednu stvar

U Srbiji trenutno vlada više virusnih i bakterijskih infekcija, a oscilacije vremenskih prilika dodatno pogoršavaju situaciju.

Izvor: Blic.rs

U Srbiji hara opasan virus među decom: Upozorenje za roditelje - obratite pažnju na jednu stvar
Shutterstock/Pormezz

Podeli:

Među njima, posebnu pažnju privlači BRNU virus, tip koksaki A virusa, koji se prvenstveno javlja kod dece mlađe od pet godina, ali može zahvatiti i odrasle osobe.

Dr Slavica Maris, epidemiolog, objašnjava da je BRNU virus bolest ruku, nogu i usta.

"To je noviji virus i najčešće pogađa decu uzrasta do pet godina, ali može oboleti i odrasla osoba. Izuzetno je zarazna bolest, prenosi se kapljičnim putem i putem kontaminiranih predmeta, najčešće igračaka u dečjim kolektivima", rekla je dr. Maris u emisiji "Blic DAN".

Možda vas zanima

Klinička slika BRNU virusa

Klinička slika uključuje povišenu temperaturu i osip koji se javlja u ustima, na dlanovima i tabanima.

"To je neprijatno oboljenje. Kada dete ima ranice u ustima, odbija da jede, pa se preporučuju hladni napici i terapija kako bi se izbegle sekundarne infekcije", dodaje dr. Maris.

U vrtićima na teritoriji Beograda trenutno nema alarmantnog broja obolelih, a epidemiološka situacija je stabilna.

"Trenutno nema potrebe za panikom," napominje dr. Maris, dodajući da se BRNU virus registruje tokom cele godine, ali najviše slučajeva beleži se u junu i julu, što je neobično s obzirom da je tada manje dece u kolektivima.

Možda vas zanima

Roditelji se pozivaju da ukoliko primete osip kod svoje dece, odmah potraže lekarsku pomoć.

"Ne mogu roditelji sami da postave dijagnozu, ali čim izađe osip, moraju se javiti lekaru. Ovo oboljenje je više neprijatno nego što je opasno", kaže dr. Maris.

Prevencija je ključna za suzbijanje BRNU virusa, kaže dr Maris. Dobro pranje ruku, brisanje i dezinfekcija površina i igračaka su osnovne mere prevencije.

"BRNU virus, kao i svaki drugi, smanjuje otpornost organizma, pa je potrebno izvesno vreme nakon preležane infekcije da se organizam oporavi", zaključuje dr. Maris.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: