Bolesti 1

16.10.2024.

10:32

Ova vrsta karcinoma je među najučestalijima u Srbiji: Upućen poseban apel

U okviru oktobra, meseca borbe protiv karcinoma jetre, udruženja pacijenata i stručnjaci podsećaju javnost na važnost ranog otkrivanja, prevencije i adekvatnog lečenja hepatocelularnog karcinoma, najčešćeg oblika raka jetre.

Izvor: Tanjug

Ova vrsta karcinoma je među najučestalijima u Srbiji: Upućen poseban apel
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Hepatocelularni karcinom zauzima peto mesto po učestalosti među svim karcinomima i treće mesto po smrtnosti, što ga čini jednim od najozbiljnijih zdravstvenih izazova širom sveta, pa i u Srbiji.

Predsednica udruženja za bolesti jetre "Hronos" Ivana Dragojević kaže za Tanjug da je u Srbiji ta vrsta karcinoma u velikoj meri povezana sa hroničnim bolestima jetre, prvenstveno infekcijama virusima hepatitisa B i C, koji su vodeći faktori rizika za razvoj ove opake bolesti.

"Pravilna i pravovremena dijagnostika, kao i uvođenje savremenih terapija, ključni su za poboljšanje kvaliteta života pacijenata i povećanje stope preživljavanja. Od ove godine, pacijentima u Srbiji dostupna je najmodernija terapija koja se koristi širom sveta za lečenje uznapredovale forme bolesti - imunoterapija koja nudi nove nade pacijentima sa odmaklim hepatocelularnim karcinomom", rekla je ona.

Ipak, dodaje Dragojević, uspešno lečenje zahteva multidisciplinarni pristup, u kojem učestvuju lekari različitih specijalnosti kako bi doneli zajedničku odluku o najboljoj strategiji lečenja svakog pojedinačnog pacijenta.

"Prevencija hepatocelularnog karcinoma kroz lečenje hepatitisa B i C igra ključnu ulogu u smanjenju učestalosti ove maligne bolesti. Hronične infekcije HBV i HCV uzrokuju progresivno oštećenje jetre koje može dovesti do ciroze, a zatim i do karcinoma. Vakcinacija protiv hepatitisa B, koja je obavezna u Srbiji, pruža efikasnu zaštitu i značajno smanjuje rizik od oboljevanja", rekla je Dragojević.

Ona je apelovala na građane da se testiraju na viruse hepatitisa, posebno ako spadaju u visoko rizične grupe, poput osoba sa hroničnim bolestima jetre, osoba koje konzumiraju alkohol ili su imale infekciju hepatitisom B ili C.

"Oktobar mesec borbe protiv karcinoma jetre pruža priliku da se javnost podseti na važnost redovnih pregleda, ranog otkrivanja bolesti i edukacije o prevenciji. Sa napretkom u dostupnosti savremenih terapija, udruženja pacijenata i stručnjaci nastavljaju sa apelima za uvođenje Nacionalnog plana za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa u Srbiji, čime bi se dodatno unapredila borba protiv hepatocelularnog karcinoma", rekla je Dragojević.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: