Bolesti 0

15.10.2024.

17:27

Beograđani masovno zovu Hitnu pomoć: "Ovo treba shvatiti ozbiljno"

Beograđani u povećanom broju poslednjih dana javljaju se Hitnoj pomoći.

Izvor: b92.net/Blic.rs

Beograđani masovno zovu Hitnu pomoć: "Ovo treba shvatiti ozbiljno"
RINA

Podeli:

Jedan od glavnih zdravstvenih problema trenutno kod naših sugrađana je, kako ističe dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći je kašalj, ali i mnoge druge strandardne bolesti.

"Ostvareno je 1.420 poziva što je ispod proseka za ovo doba godine. Hipertenzija je i dalje dominantan simptom, pa zbog toga često moramo i da intervenišemo. Često se dešava da i nakon svih saveta i terapije koju pacijenti popiju pritisak ne pada, pa neke pacijente moramo i da prevezemo do prve ustanove", kaže dr Stefanović.

Pogoršanje zdravstvenog stanja kod hroničnih bolesnika

Doktorka Stefanović napominje i da je za ovo doba godine karakteristično pogoršanje stanja kod hroničnih pacijenata.

Možda vas zanima

"Dosta zovu pacijenti koji boluju od hroničnih oboljenja. Različita tkiva se različito rastežu, što dovodi do bolova, posebno kada se menja vreme. U toku noći mi smo jedini koji mogu da im pomognu, pa smo više puta intervenisali", kaže dr Stefanović.

Kašalj muči građane

Puno je pacijenata sa virusnim i respiratornim infekcijama, kod kojih kašalj ne prestaje i po nekoliko nedelja.

"Kašalj uvek treba shvatiti ozbiljno! Ako znate da je vezan za virusnu infekciju i doktor vas je pregledao, to bi trebalo brzo da prođe. Ako kašalj traje tri ili više nedelja, pa do mesec dana, a rendgenski snimak je dobar, to takođe ne bi trebalo da bude opasno. Respiratorni sistem je povređen od strane infekcije i treba mu vremena da se zaleči. Međutim, neophodno je uzimati simptomatsku terapiju", kaže dr Stefanović.

Ipak, ima slučajeva i kada je kašalj veoma ozbiljan i kada nikako ne treba ignorisati.

"Najviše me brine da neko kašlje tri ili četiri nedelje bez virusne infekcije! To se posebno odnosi na pušače, koji ovo nikako ne bi smeli da zanemare. Što se pre jave lekaru, pre će se otkriti šta je uzrok kašlja i neke stvari će moći i ranije da se zaleče", kaže dr Ivana Stefanović za Blic.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: